Защо повече от два века малките момчета са носели рокли?

Казват, че ‘дрехите правят човека’ и вероятно повечето хора са наясно, че външният вид е много важен. Това е първото нещо, което забелязваме в един човек и може би понякога не си даваме сметка, че често пъти съдим хората по дрехите, които носят и начина, по който изглеждат. Това е залегнало в природата ни и както гласи едно неписано правило: ‘Ако искаш да направиш убийствено първо впечатление, то непременно трябва да изглеждаш добре!’

Когато става въпрос за облекло следваме нормите, които определят какво е подходящо да носят жените и мъжете. Така например, често правим стереотипна цветова асоциация, по отношение на пола, според която синият цвят е подходящ за момчета, а розовият за момичета.

Веласкес – най-големият син на крал Филип IV, ИспанияВеласкес най-големият син на крал Филип IVСнимка: commons.wikimedia.org

Може да се каже, че роклята е по-комфортна за носене от …дънките, например. Но тъй като роклята е типично облекло от женския гардероб, днес едва ли ще видим мъж да я носи, независимо от това колко е удобна. Но това далеч не означава, че винаги е било така, защото от средата на 16-ти до края на 19-ти век било нещо обичайно малките момченца (до 7-годишна възраст) да носят рокли.

Характерна черта на Викторианската епоха е патриархата, което означава, че половете били силно поляризирани. Но що се отнася до облеклото изглежда, че момчетата до 7-годишна възраст били изключени от уравнението. Съдейки по повечето картини на малки деца, от средата на 16-ти до края на 19-ти век, се оказва, че дрехите носени от момчетата и момичетата на практика са еднакви.

Някои от най-известните личности на 20-ти век като Ърнест Хемингуей и Франклин Рузвелт са заснети като малки и на снимките те носят рокли.

Ърнест ХемингуейХемингуей като детеСнимка: www.jfklibrary.org

Франклин РузвелтФранклин Рузвелт като детеСнимка: commons.wikimedia.org

Причините за тази норма за облекло са чисто прагматични. Викторианската епоха е време, в което циповете все още не били изобретени, а мъжките панталони имали твърде много аксесоари, което превръщало носенето им от малки деца в трудна задача за родителите. От друга страна платовете за дрехи били много скъпи, а роклите за разлика от панталоните, можели да се носят по-дълго време от подрастващите.

Смятало се, че когато момчето достигне 7-годишна възраст, то вече може да бъде по-самостоятелно, а носенето на рокли ставало ненужно. Настъпването на този момент, известен още като брийчинг, бил важен за всяко семейство и винаги се отпразнувал. Това бил първият път, в който малкото момче обличало панталон. В миналото хората вярвали, че от този момент нататък момчето започва да възмъжава, а бащата от своя страна става по-ангажиран в отглеждането му.

Моментът бил вълнуващ – малкото момче обличало панталона си, правело му се прическа и заедно с баща си излизало на разходка по улиците на града, където всички можели да видят новите му дрехи.

Франсоа-Тимолеон де ШоазиФрансоа-Тимолеон де ШоазиСнимка: www.peterowen.com

Любопитен факт е, че френският духовник и мемоарист Франсоа-Тимолеон де Шоази (1644 – 1724 година) е обличан в женски дрехи до навършване на 18-годишна възраст.

След края на Първата световна война освен като бебета, малките момчета спират окончателно да носят рокли.