Мистериозното изчезване на Майкъл Рокфелер!

На 21-ви ноември 1961 година 23-годишният Майкъл Рокфелер, син на американския бизнесмен и политик Нелсън Рокфелер, изчезва безследно край бреговете на тогавашната Холандска Нова Гвинея (съществува в периода 1949-1962 година).

Майкъл РокфелерМайкъл РокфелерСнимка: allthatsinteresting.com

В тази отдалечена част на планетата младият мъж провеждал научно-изследователска експедиция заедно с антрополога Рене Уесинг. В злополучния ноемврийски ден двамата претърпели инцидент с лодката, в която пътували, като тя се преобръща (вероятно от претоварване) на около 19 километра от брега. Въпреки заръката на приятеля си, Майкъл Рокфелер е напълно убеден, че може да преплува дистанцията. Не след дълго помощта идва и Уесинг е спасен, но от богатия наследник нямало и следа. Незабавно било организирано претърсване на района, където младежът бил изчезнал, като в него взели участие кораби и самолети.

мястото, където изчезва Майкъл Рокфелермястото където изчезва Майкъл РокфелерСнимка: allthatsinteresting.com

Както може сами да се досетите, не са пестени никакви средства в търсенето, защото все пак член на една от най-богатите и влиятелни фамилии на всички времена бил в неизвестност. Дните минавали, а следи така и не се появявали. Това от своя страна подхранило фантазията на медиите и в публичното пространство се тиражирали всевъзможни версии, обясняващи изчезването на Майкъл Рокфелер  – от това, че се удавал или бил изяден от акула до това, че изчезването му било предварително планирано. Според последната теория младият Рокфелер не желаел повече да бъде под светлините на прожекторите и за тази цел инсценирал смъртта си, след което се скрил в горите на Нова Гвинея, където заживял с местните племена.

На място пристигнали и родителите на младежа, Нелсън и Мери Рокфелер, за да се включат в търсенето. Но за съжаление след около 10 дни всяка надежда, че Майкъл може да е жив била изгубена.

Той учел история и икономика в Харвардския университет, където се дипломирал през 1960 година. Не проявявал особено голям интерес към бизнес империята на баща си. Любовта му към древното изкуство и култури го отвежда за втори път в Нова Гвинея като имал за цел да изучи местното племе асмати.

Само в рамките на месец младият Рокфелер събрал множество артефакти от посещенията си в няколко села на племето. Днес повечето от тях могат да бъдат видени в Музея на изкуството ‘Метрополитън’ в Ню Йорк, САЩ.

През 2014 година американският журналист и писател Карл Хофман публикува книга, в която описва възможната причина, довела до безследното изчезване на Майкъл Рокфелер. В нея се посочва, че още по време на издирването му имало доказателство, че младежът станал жертва на канибализъм от страна на племето асмати. Но за да се убеди доколко това било вярно, Хофман отпътувал за Нова Гвинея.

украсен череп от племето асматиукрасен череп от племето асматиСнимка: allthatsinteresting.com

Историята разказва за двама холандски мисионера, които от известно време живеели с племето. Тъй като те разбили езика, били научили от местните за случилото се с младия Рокфелер. Асмати искали това да остане в тайна от страх, че могат да си навлекат гнева на ‘белите хора’. Мисионерите незабавно споделили наученото с местните власти, но не е известно да са се предприели действия в тази посока. Смята се, че причината за това била политическа, тъй като в началото на 60-те години холандците се опасявали да не загубят контрола си над Нова Гвинея (нещо, което така или иначе се случва след по-малко от година).

Допуска се, че младият Рокфелер бил убит от местните като отплата за инцидент от 1957 година. По това време имало тежък конфликт между две села от племето асмати. С цел да потушат напрежението, холандските власти се намесели, но в резултат от това загинали няколко от воюващите лидери. Това всъщност бил първият път, в който местните виждали огнестрелно оръжие, което по всяка вероятност ги е шокирало силно!

племето асматиСнимка: allthatsinteresting.com

Когато синовете на убитите вождове видели ‘бял мъж’ (вероятно Майкъл Рокфелер), да плува към брега те решили чрез него да си отмъстят за случилото се преди 4 години. И макар в съвременното ни общество канибализмът да звучи повече от плашещо, то за асмати той е част от племенните им обичаи и вярвания.

Ако тази версия за изчезването и смъртта му е вярна, то най-вероятно асмати много скоро дълбоко са съжалили за стореното! Защото за тях издирването било повече от ужасяващо преживяване, като се има предвид, че дотогава те не са виждали самолет. Избухналата след това холера се приела като наказание заради извършеното от тях убийство. Доколко тази теория всъщност е истина, историята мълчи.

Що се отнася до семейство Рокфелер, те приемат, че Майкъл е починал в следствие на удавяне. Това е и официалната причина за смъртта му посочена в доклада на разследващите, когато през декември 1961 година е прекратено издирването му.