‘Лицето на Амаракаери’ – пазителят на перуанската джунгла

Перу е дом на безброй древни мистерии, невероятни митове и легенди. Една такава загадка от векове ‘се крие’ в джунглите на Югоизточно Перу – масивно лице издълбано в скалите.

Мистериозната древна скулптура се нарича ‘Лицето на Амаракаери’ и за нея се предполага, че съществува от незапомнени времена. Въпросното лице присъства в множество митове и легенди, а установяването на точното ѝ местоположение в перуанската джунгла през годините се оказало нелека задача.

скално образувание ПеруСнимка: www.rainforestfoundation.org

Независимо от това, през 2015 година, група изследователи, сред които и английският режисьор Пол Редман, достига масивната каменна структура. Любопитен факт е, че към екипа се присъединили и представители на племето харакбут, които наричат скалата ‘Лицето на харакбут’.

Дълго време издълбаното в скалата лице съществувало единствено в историите, предавани от поколение на поколение сред харакбутите. Въпреки че всички членове знаят за него, много малко от тях са го виждали в действителност!’ – споделя Редман.

Интересното е, че ‘Лицето на Амаракаери’ не е единственото подобно в перуанските джунгли. Открити са още няколко такива каменни скулптури, но не всички са документирани.

Това бяха 3 изключително дълги и изтощителни дни на преход в джунглата, но в същото време бе и едно вълнуващо и със сигурност незабравимо преживяване за всички нас’ – споделя Том Беуик, ръководител на фондацията Дъждовни гори*.

фондация Дъждовни гори* – неправителствена организация, основана през 1987 година, със седалище в Ню Йорк, САЩ, която работи на територията на Бразилия, Перу, Панама и Гвиана. Основната ѝ цел е да помага на местните общности да защитят дъждовните си гори от унищожение.

Лицето на Амаракаери е наистина необикновено и гледайки го, човек има усещането, че се е изправил пред самия пазител на джунглата’ – допълва Беуик.

Както вече споменахме, открити са още няколко скали, наподобяващи древната скулптура. Но за разлика от всички тях ‘Лицето на Амаракаери’ е единственото с толкова правилно изсечени форми, което от своя страна елиминира възможността това да е естествено образувание. Това е нещо, което не би могло да се каже да останалите скални лица.

Лицето на Амаракаери в ПеруСнимка: www.rainforestfoundation.org

Но да се върнем на ‘Лицето на Амаракаери’. То все още не е изследвано от археолози, но харакбутите са убедени, че скалният монумент е дело на предците им, а не на природата.

Том Беуик също е на мнение, че лицето е направено от хора и в тази връзка той споделя:

Разположено е такова, че има перфектна гледка към долината на реката, но същевременно е и достатъчно високо, за да не го достигне водата. Друга причина, която ме кара да смятам, че тук не става въпрос за естествено образувание са няколкото издълбани надписа по него. Но може би най-убедителният аргумент в полза на това, че скулптурата не е с естествен произход е фактът, че в близост до нея не са открити други подобни, толкова добре издялани скали. За съжаление харакбутите нямат писмена история, но в преданията им от поколение на поколение се споменава за скалното образувание. Със сигурност е необходимо да се проведат изследвания, след които се надявам в бъдеще да научим повече’.

лице издълбано в скалаСнимка: www.ancient-code.com

И докато подобни изследвания тепърва предстоят, то на този етап остава въпросът – защо дълбоко в Амазонската джунгла древните хора са издълбали лице в скалата? Дали е в чест на техните предци или богове? Каквато и да е причината, подобни монументи ни предизвикват да търсим отговори, да бъдем любопитни, да искаме да научим повече за историята на древните култури, населявали планетата далеч преди нас самите!