Леонардо да Винчи – много повече от ‘просто’ гений!

Леонардо да Винчи (15-ти април 1452 – 2-ри май 1519 година) е знаменит италиански изобретател, архитект, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса.

Той е считан за първообраз на ренесансовия човек и всеобхватен гений. Леонардо е прочут заради картините си, най-известните от които са ‘Тайната вечеря’ и ‘Мона Лиза’. Известен е и с многобройните си изобретения, изпреварили времето си, но останали само на хартия. Допринася също така за развитието на анатомията, астрономията, инженерството, химията и още редица други науки.

Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи е роден в град Винчи като незаконен син на нотариуса Сер Пиеро да Винчи. Майка му Катерина произхожда от селско семейство. Малко след раждането на техния син връзката им приключва и не след дълго Катерина сключва брак с Акатабарига ди Пиеро дел Вака от Винчи, който притежава собствена грънчарница.

Младият Леонардо не получава добро образование – научават го единствено на основно писане, четене и математика, но въпреки това геният в него проличал отрано. На 14-годишна възраст заминава за Флоренция, където става чирак на Андреа дел Верокио. От него научава истински богат набор от технически умения – металообработка, дърводелство, рисуване, обработка на кожи и скулптура.

гения Леонардо да Винчи
На 20 години да Винчи се присъединява като майстор художник във Флорентинската гилдия на Свети Лука. Тогава отваря и собствена работилница. От този период е и най-ранната му открита творба – скица на долината Арно от 1473 година.

Самият Леонардо в зряла възраст си спомня два особени случая от детството си. При единия, смятан от него за поличба, ястреб се спуска от небето и се завърта над люлката му, като опашката му го докосва по лицето. При втория случай той е на обиколка в планината и попада на пещера и е уплашен, че в нея може да се крие голямо чудовище, но в същото време е обхванат от любопитство да разбере какво има вътре.

След няколко години Леонардо заминава за Милано, където го наемат за инженер. През този период изобретателният му ум ражда най-различни бойни машини, от първия брониран танк до гигантски арбалет, който трябвало да се управлява от няколко човека.

изобретения на Леонардо да Винчи

Умението на Леонардо да Винчи да работи като архитект, военен инженер и в същото време художник и скулптор говори много за неговия невероятен интелект, талант и любопитство. Както много лидери на Ренесансовия хуманизъм, той не виждал разликата между науката и изкуството. Смятал, че изучаването на науките го правело по-добър творец, както и че зрението е най-важното сетиво на човека. Леонардо вярва в прякото събиране на знание и факти чрез наблюдение.

картини на Леонардо да Винчи
Една от най-известните му творби, ‘Тайната вечеря’, била поръчана около 1495 година и му отнела 3 години, за да я завърши. При нея да Винчи прави грешка, като използва темперни и маслени бои върху изсъхнал гипс, вместо върху пресен, което води до бързото разрушаване на гениалната композиция. За наше щастие модерните технологии успяват да възвърнат облика ѝ.

Тайната вечеря на Леонардо да Винчи

Няколко години по-късно, през 1503 година, започва работа и по най-известната си творба и най-известна картина в света – портрета на Мона Лиза. Огромна мистерия обвива идентичността на жената. Някои твърдят, че е Изабела – принцесата на Неапол други, че е лека жена, а трети, че е собствената му майка. Общоприетата версия е, че това е Лиза, съпруга на богат търговец от Флоренция.

Мона Лиза на Леонардо да Винчи

Последните си години Леонардо да Винчи прекарва в Милано, където се връща през 1506 година. Не рисува много по време на втория си престой в Милано, вместо това в по-голямата част от времето се занимава с наука. През 1513 година се мести в Рим, където са му отстъпени няколко стаи във Ватикана от папа Лъв Х. Две години по-късно лично френският крал Франсоа I предлага на да Винчи позицията ‘Главен художник, инженер и архитект на краля’. Леонардо да Винчи умира през 1519 година в Амбоаз, Франция.