Леонид Рогозов – лекарят, който се оперира сам на Антарктида

Леонид Рогозов бил хирург по професия. Взема участие в руска експедиция на Антарктика, състояла се в периода 1960-1961 година. За негов лош късмет той бил и единственото медицинско лице в екипа на станция Новолазаревская.

Базата на Антарктида заработва на 18-ти януари 1961 година, където 12 души били изпратени на изследователска мисия. От месец март тежките метеорологични условия не позволявали на екипа да излезе от станцията и те остават заклещени в нея в продължение на няколко седмици. Дотук нищо необичайно, екипът бил наясно, че е възможно метеорологичните условия до известна степен да окажат влияние на работния им график.

станция Новолазаревскаястанция НоволазаревскаяСнимка: ru.wikipedia.org

Но истинската беда идва сутринта на 29-ти април, когато Леонид Рогозов се почувствал силно отпаднал, последвало повишение на температурата и гадене, а малко по-късно и болка в долната дясна част на коремната област. Симптомите му били класически – остър апендицит.

Проблемът бил, че се намирал насред буря в база на Антарктида. Нито екипът му можел да го заведе на място, където да се извърши операция, нито имало каквато и да била възможност да пристигне помощ и всичко това заради тежката снежна буря, разразявала се този момент на ледения континент. Другият голям проблем бил, че Рогозов е единственият лекар в базата! В дните преди екипът в станцията да разбере за здравословният му проблем той пише в дневника си:

Изглежда, че имам апендицит, но го пазя в тайна. Защо да плаша приятелите си? Кой от тях би могъл да ми помогне? Най-близката среща на полярен изследовател с медицината се свежда до тази със стола в зъболекарския кабинет’.

Но Рогозов не могъл дълго да крие състоянието си от екипа и много скоро всички научили. С всеки изминал час болката се усилвала все повече, а температурата не спадала и първоначално прокрадналата се като налудничава идея, много бързо се превърнала в единственото животоспасяващо решение за лекаря – да се оперира сам!

лекар си прави сам операцияСнимка: rarehistoricalphotos.com

Операцията започнала в ранния следобед на 1-ви май. Двама души от екипа помагали на лекаря – единия му подавал необходимите инструменти, а другият държал огледало, за да му осигурява видимост, а самият Рогозов бил полулегнал.

Около 30-40 минути след началото на операцията лекарят започнал да си взема малки почивки, защото се чувствал отпаднал и замаян. След повече от час от началото на операцията Рогозов най-накрая премахва успешно възпаления апендикс, малко след което затваря раната. Цялата операция продължава близо 2 часа, като по време на нейното осъществяване са направени няколко снимки, от които днес имаме възможност и да видим изпълнението на уникалната операция!

доктор Рогозов си прави операцияСнимка: rarehistoricalphotos.com

По-късно в интервю лекарят споделя част от преживяното:

Огледалото ми осигуряваше видимост към оперативното поле, но същевременно и ми пречеше, защото виждах всичко от разстояние и под ъгъл. Поради тази причина разчитах най-вече на интуицията си. Имаше моменти, в които се чувствах изключително замаян и отпаднал. Това наложи на всеки 4-5 минути да си вземам почивка, но тя не продължаваше повече от 20-25 секунди. Най-накрая когато достигнах апендикса на огледалото се разкри ужасяваща гледка – тъмно петно в основата му. Това означаваше, че ако се бях забавил с операцията само дори ден той е щял да се спука. Докато го отстранявах усещах как ръцете ми омекваха като гума, а сърдечният ми ритъм се забави. Независимо от това колко трудно ми беше в онзи момент с последни сили успях да запазя самообладание и завърших операцията успешно. Спомням си, че първата мисъл, която ми мина през ума беше – спасих се!’

доктор Рогозов няколко дни след операциятадоктор Рогозов няколко дни след операциятаСнимка: rarehistoricalphotos.com

След операцията общото състояние на лекаря започнало постепенно да се подобрява. През следващите няколко дни температурата му се нормализирала, на 7-мия ден конците били свалени, а на 14-тия ден от операцията лекарят се върнал към обичайните си дейности в базата.

Операцията, която си прави е изключителен пример за решимостта и волята за живот! За проявената смелост още същата година той е удостоен с орден.

операция на АнтарктидаСнимка: rarehistoricalphotos.com

Какво се случва с доктор Рогозов след операцията?

През октомври 1962 година се завръща в Санкт Петербург, където 4 години по-късно защитава дисертация. В периода 1986-2000 година е завеждащ отделение по хирургия в Санкт-Петербургския изследователски институт. На 21-ви септември 2000 година почива от рак на белите дробове.