Легендата за ‘Черния демон’ от Средновековна Англия!

Стари английски легенди разказват за огромен звяр с дължина над 200 сантиметра, който сеел смърт в Източна Англия. Познат е като ‘Блек Шък’, име, за което се смята, че произлиза от старо английско нарицателно за ‘черен демон’. През 16-ти век, жителите на Великобритания живеели в страх от Шък. Местният фолклор описва множество случаи на разкъсани хора от ‘гигант с червени очи’.

английска легендаСнимка: www.dailymail.co.uk

Днес, след повече от 500 години, изглежда, че археолозите са намерили останки от Шък в руините на абатство Лейстън в Съфолк, Англия. Останките са открити в безименен гроб, заобиколени от разпръснати глинени плочки, изписани с езически символи. Според археолозите това е част от ритуал, който би попречил на звяра да възкръсне.

Блек Шък АнглияСнимка: www.dailymail.co.uk

Според първоначалните изследвания, останките са на мъжко куче, с дължина малко над 200 сантиметра и с тегло близо 100 килограма. Възможно ли е това да са останки на ‘чудовището’, тероризирало населението на Източна Англия през Средновековието?

‘Историите за Шък трябва да са породени от нещо и кой знае, може би произлизат от това погребано куче!’ – твърди Брендън Уинкинс, ръководител на археологическия проект.

легенда за черния демонСнимка: www.dailymail.co.uk

Остава загадка защо кучето е положено в свещена земя, след като било смятано за демон.

Местният фолклор разказва за ужасяваща случка в църквата ‘Света Троица в Блитбърг, на 13 километра от Лейстън, по време на разярила се буря на 4-ти август 1577 година. Ужасените жители на селото потърсили закрила в църквата, но въпреки затворените врати, Шък успял да влезе и убил 7 човека.

Има сведения за още стотици убийства преписани на Шък. Дори Артър Дойл пише романа ‘Баскервилското куче’, вдъхновен от ‘черния демон’.

баскервилското кучеСнимка: cdn.modernfarmer.com

Интересен факт е, че дори и днес, хората от района приемат сериозно историите за Шък. Нещо повече, възрастна жена от малкото селце Кромър, твърди, че през 1950 година, връщайки се от забава видяла Шък. Мъж от Съфолк разказва, че забелязал ‘демона’ през 30-те години на миналия век, докато се прибирал късно вечер с велосипед. Също така има и описани срещи с Шък в местен вестник в Есекс.

Всички тези факти, заедно с откритието на скелета, ни карат да мислим, че дори и леко преувеличени, легендите за Блек Шък може би водят началото си от реални случки.