Историята на кораба ‘Октавий’, мистериозно изчезнал във водите на Северния ледовит океан

Историята изобилства от легенди, свързани с призрачни кораби, кръстосващи океани и морета от незапомнени времена. Една от най-известните сред тях е легендата за кораба ‘Октавий’.

Историята започва през далечната 1761 година, когато корабът ‘Октавий’ акостира на пристанището в Лондон, за да вземе товар, предназначен за Китай. От там ветроходният кораб отплавал към своята дестинация, а на борда му бил неговият екипаж, капитанът, съпругата му и малкият им син. Не след дълго ‘Октавий’ пристигнал в Китай, където разтоварили стоката и натоварили нова, която трябвало да се достави обратно в Лондон. Но тъй като времето се оказало по-топло от обичайното, капитанът променил маршрута, като решил да премине през Северозападния морски път*. Това било и последният път, в който някой чул нещо за кораба ‘Октавий’ и екипажа му.

в червено са отбелязани ‘Северозападните пътища’Северозападните пътищаСнимка: en.wikipedia.org

Северозападен морски път* – път през Северния ледовит океан или по-точно през Канадския арктичен архипелаг. Пътят съединява двата най-големи океана на планетата – Тихия и Атлантическия, като има няколко разновидности (известни са още като ‘Северозападните пътища’), в зависимост покрай кои острови от архипелага се преминава. Любопитен факт е, че от края на 16-ти до началото на 20-ти век се правят множество опити за неговото преминаване, но всички те завършвали не само с неуспех, но и с много жертви в резултат на суровия климат. Едва през 1906 година Северозападният морски път е преминат за първи път успешно.

На 11-ти октомври 1775 година край Гренландия, екипажът на китоловния кораб ‘Хералд’ забелязва нещо необичайно в ледените води – кораб с разкъсани платна.

призрачен корабСнимка: villains.wikia.com

Капитанът на ‘Хералд’ бързо се досетил, че това най-вероятно е отдавна изгубеният кораб ‘Октавий’ и бързо наредил на част от екипажа си да се качи на него. Моряците разбили люка и се спуснали в мрака, където смразяваща от ужас гледка ги посрещнала – целият 28 членен екипаж бил измръзнал до смърт в каютите си. В кабината на капитана те открили и самия капитан, замръзнал на бюрото си с писалка в ръка, а корабният дневник бил отворен пред него. Картината от видяното станала още по-страховита, когато моряците видели на леглото в кабината жена обвита с одеяло и притиснала силно в обятията си малко момче.

корабСнимка: www.marijuanatimes.org

Моряците толкова се изплашили от видяното, че бързо грабнали корабния дневник и незабавно напуснали ‘Октавий’. В бързината средните страници от него се изгубили, но първите и последните били запазени. От тях капитанът на ‘Хералд’ научил, че корабът ‘Октавий’ заседнал в ледовете на океана, а последните отбелязани в дневника координати са 75N 160W от 1762 година или приблизително 402.3 километра северно от най-близката суша.

последно известните координати на ‘Октавий’ – 75N 160W

Екипажът на ‘Хералд’ оставил намерения кораб, там където го открил, от страх, че над него тегне страшно проклятие. Оттогава насам няма други сведения, че някой отново е виждал ‘Октавий’ в ледените води на океана.

кораб сред ледовеСнимка: sputniknews.com

Дали ‘Октавий’ вече не е потънал или тепърва предстои отново да бъде намерен, а защо не и да достигне някой бряг? Това само времето ще покаже…