Мерилин Монро и животът ‘като на кино’

Норма Джийн Мортенсън (по-известна като Мерилин Монро) е родена на 1-ви юни 1926 година в Лос Анджелис. Има двама по-големи братя от първия брак на майка си – Робърт и Бърнис. От януари 1934 година, майката на Монро страда от сериозни психически проблеми и е диагностицирана с параноидна шизофрения. До края на живота си често пъти е приемана в болница и в резултат губи контакт с дъщеря си. Това е и причината Мерилин да израстне по сиропиталища и приемни семейства.

С цел да предотврати поредното си връщане в приют, на 19-ти юни 1942 година (малко след 16-тия си рожден ден) Монро се омъжва за 21-годишния пожарникар – Джеймс Дохърти. Непосредствено след сватбата Мерилин напуска гимназия, а през 1944 година започва работа във фабрика за муниции.

Норма Джийн МортенсънСнимка: commons.wikimedia.org Автор: U.S. army, David Conover (обществено достояние)

В края на същата година се запознава с военния фотограф Дейвид Коновър. В началото на 1946 година, само 6 месеца след като започва работа като фотомодел, тя вече е на корицата на 33 различни списания. През септември същата година се развежда със съпруга си.

Главната роля във филма ‘Асфалтовата джунгла’ (1950 година) я превръща в истинска звезда. През 1952 година Мерилин Монро е обявена не само за най-скъпо платената актриса, но и за ‘новият секс символ’. Следват още супер успешни филми като: ‘Ниагара’, ‘Господата предпочитат блондинки’ и ‘Как да се омъжиш за милионер’. На 1-ви декември 1953 година се появява и първият брой на ‘Плейбой’, а на корицата му е прелестната Мерилин Монро!

На 14-ти януари 1954 година в Сан Франциско се омъжва за бейзболиста Джо Димаджо. Малко по-късно получава и главната роля във филма ‘Проклетите седем години’. В последствие от този филм става популярна и сцената, в която въздушна струя повдига бялата ѝ рокля.

Ревността на Димаджо става причина двамата да се разведат. На 29-ти юни 1956 година в Уайт Плейнс, Ню Йорк, Монро се омъжва за драматурга Артър Милър. Това е и най-дълго продължилият ѝ брак – 4.5 години.

През март 1959 година по кината излиза филмът ‘Някои го предпочитат горещо’, след който Монро печели Златен глобус за най-добра актриса, а филмът е обявен за ‘един от най-добрите филми, правени някога’.

Мерилин МонроСнимка: pixabay.com Автор: skeeze

В началото на 1961 година Мерилин Монро страда от сериозни здравословни проблеми, като хроничното си безсъние тя ‘лекува’ с барбитурати, амфетамини и алкохол. Претърпява операция и прекарва един месец в болница. За кратко е настанена и в психиатрично отделение – поради депресия.

По официални данни Мерилин Монро умира на 5-ти август 1962 година в Лос Анджелис от смъртоносна доза сънотворни. 36-годишната актриса е намерена мъртва в дома си от психоаналитика ѝ доктор Ралф Грийнсън. През годините се появяват различни версии за смъртта ѝ, но официално приетата е самоубийство.