За животa ‘като на кино’ – легендарната Мерилин Монро

Норма Джийн Мортенсън (по-известна като Мерилин Монро) е родена на 1 юни 1926год. в Лос Анджелис. Има двама по-големи братя от първия брак на майка си – Робърт и Бърнис. От януари 1934год., майката на Монро страда от сериозни психически проблеми, диагностицирана е с параноидна шизофрения. До края на живота си често пъти е приемана в болница и в резултат губи контакт с дъщеря си. Малката Мерилин израства по сиропиталища и приемни семейства.

Норма Мортенсън

С цел да предотврати поредното си връщане в сиропиталище, на 19 юни 1942год.(малко след 16-тия си рожден ден) Монро се омъжва за 21-годишния пожарникар – Джеймс Дохърти. Малко след сватбата Мерилин напуска гимназия, а през 1944год. започва работа във фабрика за муниции.

Мерилин Монро и Джеймс ДохъртиДохърти и Монро

В края на същата година Монро се запознава с военния фотограф Дейвид Коновър. В началото на 1946год., само 6 месеца след като започва работа като фотомодел, тя вече е на корицата на 33 различни списания. През септември същата година се развежда със съпруга си.

Главната роля във филма ‘Асфалтовата джунгла’(1950год.) я превръща в истинска звезда. През 1952год. Мерилин Монро е обявена не само за най-скъпо платената актриса, но и за ‘новият секс символ’. Следват още супер успешни филми като: ‘Ниагара’, ‘Господата предпочитат блондинки’ и ‘Как да се омъжиш за милионер’. На 1 декември 1953год. се появява и първият брой на ‘Плейбой’, а на корицата му е прелестната Мерилин Монро!

плейбой и Монро

На 14 януари 1954год. в Сан Франциско се омъжва за бейзболиста Джо Димаджо. Малко по-късно получава и главната роля във филма ‘Проклетите седем години’. В последствие от този филм става популярна и сцената, в която въздушна струя повдига бялата ѝ рокля. Ревността на Димаджо става причина двамата да се разведат. На 29 юни 1956год. в Уайт Плейнс, Ню Йорк, Монро се омъжва за драматурга Артър Милър. Това е и най-дълго продължилият ѝ брак – 4.5 години.

Мерилин Монро и Джо ДимаджоДимаджо и Монро

Мерилин Монро и Артър МилърМилър и Монро

мерилин монро

През март 1959год. по кината излиза филма ‘Някои го предпочитат горещо’, след който Монро печели Златен глобус за най-добра актриса, а филмът е обявен за ‘един от най-добрите филми, правени някога’.

В началото на 1961год. Мерилин Монро страда от сериозни здравословни проблеми(хроничното си безсъние, тя ‘лекува’ с барбитурати, амфетамини и алкохол). Претърпява операция и прекарва един месец в болница, за кратко е настанена и в психиатрично отделение – за депресия. Според официалните данни Мерилин Монро умира на 5 август 1962год. в Лос Анджелис от смъртоносна доза сънотворни. 36-годишната актриса е намерена мъртва в дома си от психоаналитика ѝ д-р Ралф Грийнсън. През годините се появяват различни версии за смъртта ѝ, но официално приетата е самоубийство.