Лазер, който ще унищожава отпадъците в космоса?

Според НАСА за последните 60 години сме изхвърлили милиони боклуци в космоса. Повечето от тях са много малки, но десетки хиляди са с големината на топка за тенис.

Небезизвестен факт е, че всяка космическа мисия изхвърля боклуци в космоса. Замърсяването започва през далечната 1957 година с изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята. Година по-късно, САЩ изстрелва своя ‘Експлорер-1’. Представено в числа замърсяването ‘придобива следния вид’:

  • около 200 космически отпадъка до полета на Юрий Гагарин (първият човек летял в космоса) през 1961 година.
  • 11 години след стъпването на Нийл Армстронг на Луната (1969 година) те нарастват до 5000.
  • днес над 20 000 са космическите отпадъци по-големи от 10 сантиметра, около 500 000 са тези между 1 и 10 сантиметра, а боклуците по-малки от 1 сантиметър са над 100 000 000.

Изследователи от Университета за военно инженерство в град Сиан, Китай представили идеята си за това как може да се изчисти комическото пространство около планетата ни. Според тях това би било възможно с помощта на лазер, който ще открива и унищожава боклуците. Към момента проведените симулации били успешни.

замърсяване на ЗемятаСнимка: www.nasa.gov

Как може да се случи?

Според изследването, публикувано в международното списание ‘Оптик’, лазерът може да насочи парчето боклук към атмосферата, където да изгори. Ако е по-голямо, лазерът ще насочи към него интензивни светлинни импулси, чрез които да разтопи една част от него. По този начин ще се генерира изтласкващо движение, което ще отдалечи отпадъка от околоземната орбита.

Защо е необходимо?

Милиони боклуци, под формата на корпуси от космически ракети, неактивни сателити и космически отпадъци от минали мисии, обикалят в орбита около Земята заедно с функциониращите спътници и космически апарати. При евентуален сблъсък, една такава отломка може да нанесе сериозни щети на работещия апарат.

космически боклуци

Разбира се, китайската разработка намира и своите критици. Техните опасения са свързани най-вече с това, че лазерът, освен за унищожението на отпадъци в космоса, може да се използва и като оръжие.

Но само времето ще покаже дали той ще функционира някога и ако да, с каква цел.