Кумбалгарх – най-дългата стена в света след тази в Китай!

Всички сме чували за Великата китайска стена. Съществуват много истории свързани с построяването ѝ. Но не тя е във фокуса на тази статия, а Кумбалгарх – втората по дължина стена в света, известна още и като Великата индийска стена!

Кумбалгарх

Крепостната стена е построена през 15-ти век от Рана Кумбха (1433 – 1468 година). Намира се между 13 високи планински върха в западните части на Индия или по-точно на 80 километра северно от Удайпур, щата Раджастан. Смята се, че това е родното място на един от най-великите меварски владетели – Махарана Пратап (1540 – 1597 година).

крепостна стена

Мястото, където днес се издига Кумбалгарх, било от стратегическо значение много преди династията на Кумбха да дойде на власт. Това е и причината на нейното място през 6-ти век да се е издигала друга крепостна стена, построена от цар Сампрати. Голяма част от историците го определят като миролюбив владетел, който построил много джайнистки храмове в различни арабски държави.

джайнизъм* – традиционна дхармическа религия, която възниква в Индия в периода от 9-6-ти век преди Христа.

Малко се знае какво се е случвало в този район до началото на 14-ти век, когато Алауддин Хилджи (1250 – 1316 година) завладява тези земи. Той бил един от най-великите мюсюлмански владетели, чийто успешни военни кампании разширили територията на владенията му чак до южните части на Индийския субконтинент.

крепостна стена в Индия

Както вече споменахме Великата индийска стена била построена от династията на Кумбха, която донесла богатство и просперитет в района. За разлика от Великата китайска стена, чието строителство продължило близо 2000 години, то за издигането на стената в Индия било необходимо далеч по-малко време – около 100 години.

отбранителна стена

Стената е дълга 35.4 километра, а ширината ѝ варира от 4.6 до 7.6 метра. Издига се на 3280 метра надморска височина, а строителството ѝ започва през 1443 година.

отбранителна стена в Индия

Легенда разказва, че първоначалните строителни дейности се проваляли непрекъснато. Каквото и да били опитвали, строежът все не вървял. И така до пристигането на никому известен духовен учител, който предрекъл, че някой трябва да пожертва живота си, за да имат успех в начинанието си.

Великата индийска стена

Историята продължава с това как на мястото, където паднала главата на избраника, в последствие е издигнат храма ‘Хануман Пол’. Той съществува и до днес и се намира на главния вход на крепостта (входовете са общо седем).

стената Кумбалгарх в Индия

Зад стената се намира и самият комплекс Кумбалгарх, включващ около 360 джайнистки и хиндуистки храма, както и забележителна наблюдателна кула. Дворецът Бадал Махал със сигурност е една от най-впечатляващите сгради в комплекса, изпъквайки с красивите си зелени, бели и тюркоазени цветове.

хиндуистки храмхиндуистки храм

джайнистки храмджайнистки храм

дворецът Бадал Махалдворецът Бадал МахалСнимки: www.thevintagenews.com

През 19-ти век стената е реставрирана и допълнително укрепена, като всеки който желае може да я посети.