Кимбая – южноамериканска култура майстор на златните предмети!

Културата кимбая обитавала териториите на днешните департаменти Киндио, Калдас, Вале дел Каука и Рисаралда в Западна Колумбия. Учените допускат, че древната цивилизация се заселила по тези земи около 1-ви век преди Новата ера.

Достига своя разцвет в периода 4-ти-7-ми век от Новата ера. Представителите ѝ били майстори в направата на керамични предмети, добивали сол, а също така били специализирани и в производството на памучни платове.

златни предмети цивилизация кимбаяСнимка: 1.bp.blogspot.com

Безспорно културата е особено известна с добива си на злато (металът се считал за свещен) и фигурките, правени от него в последствие. Изяществото и фината им изработка свидетелствали за отличните металургични познания на създателите им. Нещо повече, името ‘кимбая’ се превръща в нарицателно за много златни фигурки, открити в този географски район, независимо от това, дали били създадени от културата кимбая или не!

Такива пример са златните фигурки кимбая, изработени от племето толима. Те удивляват учените с майсторската си изработка, като интересното при златните фигурки, наподобяващи самолетчета е, че пресъздадени в по-голям мащаб имат аеродинамика сходна с тази на модерните самолети! Смята се, че са на възраст от около 1200 до 1500 години. Открити са в Южна Америка, на територията на Колумбия, Коста Рика, Венецуела и Перу.

фигурите ‘кимбая‘, създадени от племето толимадревен модел на самолетСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Ivan (CC BY-SA 4.0)

Емблематични за южноамериканската култура са така наречените предмети попоро кимбая. За направата им се използвала сплав от злато и мед, известна като ‘тумбага’. Фигурките се отличават с бляскавост и здравина, като преливат в красиви цветни тоналности. За учените все още е загадка как толкова древна цивилизация е успяла да създаде пещи, в които да разтапя метали като злато и мед (златото се топи при 1064 градуса по Целзий, а медта при 1084 градуса по Целзий).

попоро кимбаязлатен предмет древна култураСнимка: 4.bp.blogspot.com

Сред всички златни фигури, открити във времето, преобладават антропоморфните, изобразяващи седящи мъже или жени, със затворени очи и спокойни лица.

Представителите на древната цивилизация се прехранвали предимно чрез риболов, отглеждали разнообразни земеделски култури и събирали диви плодове. Но освен добри фермери, те се славели и с отличните си ловни умения. В селищата, които южноамериканската цивилизация населявала са открити останки от елени, зайци, опосуми, тапири, броненосци, лисици и пекари.

Представителите на древната култура били и ненадминати търговци. Те разменяли много от нещата, които произвеждали с близки и по-далечни култури.

Някои учени са на мнение, че практикували ритуален канибализъм, като ядели части от враговете си. Вероятно това било свързано с победа, отмъщение или с цел присвояване духа на врага. Основание за тези предположения били два черепа, които експертите открили завързани с тръстика.

От разкритите през годините гробници става ясно, че починалият бил погребван с храна, оръжия, златни фигурки и лични предмети, които щели да му бъдат необходими в отвъдния свят.

испански конкистадориСнимка: ep01.epimg.net

Както и редица други южноамерикански култури, кимбая също бива завладяна от испанските конкистадори в средата на 16-ти век. Първото въстание срещу чужденците било през 1542 година, а второто от 1577 година, но и двете завършват с неуспех. Цивилизацията се топяла с високи темпове, като само през 1559 година (20 години след идването на испанците) 55 процента от нея вече била заличена!