Кръстова гора – символ на християнската вяра в Родопите!

Кръстова гора (известна още и като Родопската Света гора) е местност с формата на кръст, която се намира на 16 километра от малкото градче Лъки, област Пловдив. Името на гората произлиза от намиращия се до нея връх Кръстов (висок 1413 метра) в планината Родопи.

Местността е особено известна и с изградения манастирски комплекс, състоящ се от църквата ‘Покров на Пресвета Богородица‘ (построена 1995 година), църквата ‘Света Тройца‘, 12 параклиса построени в чест на апостолите и 120 места за нощувка.

Вход към манастиравход към манастирите

Монашеското крило на манастираМонашеско крило на манастира

Манастирският комплексМанастирски комплекс

Легенда гласи, че в края на 15-ти век в султанската съкровищница в Истанбул се съхранявала малка частица от кръста, на който бил разпнат Исус Христос. По заръка на царя, руски пратеници пристигнали с богати дарове и в замяна поискали Светинята. Не осъзнавайки значимостта ѝ, султанът я дал без дори да се замисли. Но когато майка му (предполага се, че била християнка) научила за стореното го посъветвала да си я върне, защото силата и властта му се крепяли на тази свещена частица.

И така до руските пратеници достигнал слухът, че ордите на Джадит Али паша са по следите им, за да върнат частицата. Това било и причината пратениците незабавно да променят маршрута (отправили се към централната част на Родопите), по-който трябвало да се върнат в Русия. Там те предали частицата на българските монаси от Троицкия манастир като възнамерявали да се върнат за нея при първа възможност. Но това така и не се случило, защото турците нападнали и унищожили до основи манастира. Частицата била добре скрита в подземното манастирско скривалище и поради тази причина ордите не я намират.

Днес Светинята е вградена в голям позлатен кръст, намиращ се в храма ‘Покров на Пресвета Богородица‘.

храм ‘Покров на Пресвета Богородицасвещен храм

Свети Седмочисленицихрам

Цар Борис III и подполковник Величков подарили на манастирския комплекс 66 килограмов метален кръст (удвоената Христова възраст). На 1-ви май 1939 година той бил поставен и осветен (от свещеник Петър Василев Кошелев) на източното възвишение на връх Кръстов. Легенда гласи, че в края на освещението бял гълъб кацнал върху менчето със светена вода и отвел присъстващите до скрито аязмо* с лековита вода на западното възвишение на върха. През 1956 година (по искане на настоятелството при църквата ‘Рождество Богородично‘ в село Борово) на скалата над аязмото върху част от запазените основи на старата манастирска църква бил построен параклисът ‘Света Троица‘.

аязмо* – в превод от гръцки език означава светена вода. Представлява водоизточник, намиращ се близо до или в храм или манастир.

 Кръстът, подарен от цар Борис IIIметален кръст

На 22-ри октомври 1994 година кръстът бил откраднат. След 7 месеца е открит от овчар, пасящ стадото си край гората. Кръстът не бил върнат на мястото си, а бил поставен в параклиса ‘Света Троица‘. На източното възвишение на върха бил поставен нов кръст, тежащ цели 99 килограма!

99-килограмовият кръсткръст

Всяка година на 14 септември* комплексът става притегателен център за хиляди вярващи. Съществува поверие, според което в навечерието на празника небето се отваря и всяка молитва бива чута!

14 септември* – на този ден празнуваме Кръстовден – един от най-големите християнски празници.

Kръстова гора

Параклисите на дванайсетте апостолаалея на параклисите

Параклис Свети Апостол Андрейпараклис

Църквата Света ТроицацъркваСнимки: www.crossforest.com