Кръговете на феите в Намибия – загадка за учените

Стотици странни кръгове в земята, върху които не расте нищо, могат да бъдат видени в обширната пустиня Намиб в Намибия. Тези голи петна лесно могат да бъдат забелязани, както от земята, така и от въздуха, като понякога растат с години преди да изчезнат внезапно. От това необикновено поведение са се зародили множество теории за произхода им – фантастични приказки за феи, НЛО, токсични отпечатъци и дори божествена намеса. Но от скоро учените са на мнение, че са открили биологичното обяснение за уникалното поведение на земята на това място.

кръговете на феитеСнимка: www.ancient-origins.net

След години на дебати относно това, което предизвиква необикновените кръгове, ново проучване, публикувано в списание ‘Nature’ предлага следното обяснение – това е идеалната комбинация от две природни сили.

Еколозите използвали компютърна симулация, за да обяснят образуването на кръговете. Те комбинирали ефекта на ядящи корени пясъчни термити с борбата на растенията за откриване на вода в сухата земя на суровата пустиня.

мистериозни кръгове в НамибияСнимка: www.ancient-origins.net

И двете явления са теории, които са предлагани поотделно в миналото. През 2013 година хипотезата за термитите се появява сред научните среди, а тази за борбата на растенията през 2014 година. Но заключенията на учените и при двете теории били, че поотделно не могат да обяснят това уникално явление.

Но проведената компютърна симулация от Корина Тарнита и нейния екип в университета в Принстън показва, че комбинацията от двете явления успява на възпроизведе поне някои от кръговете в пустинята Намиб.

Кръговете на феите‘ са с различни размери – от 1.8 метра до 35 метра в диаметър. Публикувани резултати през 2012 година от дългогодишното изследване на Уолтър Чинкел гласят, че средната продължителност на живота на един малък кръг е около 24 години, а на големите между 40 и 75 години. На източната граница на пустинята Намиб кръговете са с най-голяма гъстота, но иначе се срещат от Южна Ангола чак до северните части на Южна Африка.

кръговете на феите в НамибияСнимка: www.ancient-origins.net

Според митовете и легендите на племената Химба (племе обитаващо земите на Намибия и Ангола) кръговете представляват отпечатъците или следите на бог Мукуру – техният най-стар прародител. Местни гидове разказват истории, които включват подземни дракони, а едно от най-популярните предания, от което идва и името на това явление, е за феи, танцуващи в кръг над земята.

Корина Тарнита твърди, че компютърната симулация, проведена от нейния екип, не може да обясни всички ‘кръгове на феите’. Други учени се съмняват в резултатите от симулацията, тъй като смятат, че въведените данни за количеството валежи и продължителността живота на колониите от термити не са точни.

Интересно е, че това не е единственото място в света, където има такива кръгове. Дълбоко в пустините на Австралия се наблюдава подобен феномен, за чийто произход също има различни теории, но не и категорично обяснение.

Кръгове в пустините на Австралия
мистериозни кръгове в АвстралияСнимка: www.newscientist.com

Все още се провеждат проучвания, чиято цел е откриването на причината за появата на необикновените кръгове в пустинята Намиб и Австралия.