Густав – един от най-опасните крокодили живели някога на планетата!

Густав е мъжки нилски крокодил, който обитава териториите на Бурунди, Централна Африка. Спечелил си е името на крокодил-човекоядец и според слуховете е отговорен за смъртта на около 300 души. Нападенията му са концентрирани по северните брегове на езерото Танганайка (среща се и като Танганика) и тези на река Рузизи. Следва да отбележим, че броят на жертвите му е приблизителен, като не е изключено те да са много повече. Образът му в тази част на света е придобил митичен характер, поради което той всява истински ужас в местните!

крокодилът Густавкрокодила ГуставСнимка: en.wikipedia.org

Крокодилът получава името си от херпетолога* Патрик Фей. От края на 90-те години на миналия век той го изучава в опит не само да ‘вдигне завесата’ около легендарния му образ, но и за да го премести на безопасно място, където да бъде далеч от хора. Това което е известно за Густав днес е благодарение на филма от 2004 година ‘Да уловиш крокодила-убиец’.

херпетолог* – учен, който изследва земноводни и влечуги.

По сведения на очевидци размерите му варират между 5.5 и 7.5 метра, а теглото около 1 тон. Но тъй като Густав не бил улавян досега, неговите точни размери остават под въпрос. Въпреки че не е най-едрият екземпляр на планетата, той е един от най-опасните за човека крокодили!

Съдейки по размерите му, първоначално се смятало, че Густав е на около 100 години, което означава, че той трябва да е почти беззъб. Но тази теория бива отхвърлена, тъй като по-нататъшното му наблюдение разкрива, че крокодилът разполага с пълен комплект зъби. Нещо повече, учените са на мнение, че реалната му възраст е около 60 години, както и че той все още расте. В тази връзка следва да отбележим, че нилските крокодили (какъвто е Густав) живеят между 70 и 90 години.

През годините са правени многократни опити за улавянето му, като дори е стреляно по него. Известно е, че има белези от 3 куршума, както и следа от по-дълбока, но зараснала рана.

Фей и екипът му са на мнение, че необикновените тегло и размер на крокодила изключват от менюто му по-бързо подвижната плячка като риба, антилопи и зебри, принуждавайки го да се насочи към не толкова пъргавите животни каквито са хипопотамите*, гнутата* и хората.

хипопотам* – едно от най-опасните африкански животни. Има агресивен характер и малко хищници биха си позволили да го нападнат.

гнута* – едри африкански антилопи.

опасен крокодил любопитно

Местните хора дори разказват истории, според които крокодила Густав убива жертвите си, като оставя труповете им недокоснати. Това от своя страна потвърждава тезата, че той убива не само за прехрана, но и за забавление. Във филма се споменава, че крокодилите могат да преживеят до няколко месеца без храна и поради тази причина Густав можел да си позволява да си избира плячката.

Опитът за залавянето на Густав

Фей и екипът му провели 2-годишни изследвания преди да пристъпят към действия. Тогавашното правителство им дало 2-месечен срок, в който да го заловят, защото след това трябвало задължително да се евакуират поради нестабилната политическа обстановка в страната по това време.

Екипът направил клетка дълга приблизително 9 метра и тежаща около 3 тона. След като определили района, в който се намирал Густав, в клетката била поставена стръв и малка инфрачервена камера. Наложило им се на няколко пъти да слагат нова стръв, но без резултат – нито Густав, нито което и да било друго животно се доближило до нея. За да увеличат шансовете си за успех учените заложили по сушата три огромни примки. Но и този път ‘те ударили на камък’, защото в примките попаднали само няколко по-малки крокодила, като нямало и следа от Густав.

крокодил убиец

Седмица преди крайния срок даден от властите, екипът на Фей прави последен опит да залови крокодила, като за целта поставя жива коза в клетката. На следващата сутрин клетката била частично потопена, камерата счупена, а козата изчезнала. Без запис от вечерта учените така и не разбират какво точно се е случило.

За последен път крокодилът е забелязан през юни 2015 година. Тогава местен жител твърди, че го видял да завлича възрастен бивол към водата.