Кристалните черепи – кой ги е изработил и с каква цел?

На различни места по света през последните 200 години се появяват мистериозни кристални черепи. Легендите свързани с тях увеличават броя си ежегодно, а редом с тях и въпросите за произхода и предназначението на тези изключителни артефакти.

Може би най-известният от всички намирани досега кристални черепи е този, който Анна Митчел-Хеджес открива през 1924 година. Тя твърди, че попаднала на невероятния артефакт по време на експедиция в древните останки на комплекса Лубаантум (светилище на маите на територията на днешен Белиз в Централна Америка). Черепът бил скрит под олтар в храма на маите. Челюстта му обаче е открита няколко дни по-късно, на около 10 метра от олтара.

кристални черепиСнимка: www.thehistoryblog.com

Историите около откриването на черепа си противоречат, като някои открито обвиняват Анна Митчел, че е поръчала изработката на черепа на местен златар с цел да създаде сензация, от която да спечели пари. Но досега никой не е успял да докаже, че находката е фалшифицирана.

Уникалното за този череп е, че той и челюстта са изработени от едно и също парче чист кварц. Той е изключително точно копие на истински череп, което говори за невероятната прецизност на изработката.

През 1970 година антикварят Франк Дорланд изследвал кристалния череп. Неговото заключение било, че черепът е на възраст от около 12 000 години, като за изработката му е използван някакъв диамантен инструмент. Той не можел да даде обяснение как древните хора са успели да изсекат с такава прецизност кварца и след това да го полират до блясък.

Години по-късно въз основа на задълбочени лабораторни изследвания от компанията Хюлет-Пакард (HP) стигат до извода, че тъй като кристалният череп бил издълбан срещу естествената ос на кварца (процес, който е немислим в нашето съвремие, защото кварцът вероятно ще се разруши по време на работа) и няма никакви белези от използването на метални инструменти, технически той не трябва да съществува!

кристален черепСнимка: api.ning.com

Според легендите черепът е използван от върховен свещеник на маите в различни ритуали свързани със смъртта. Кристалният череп бил въплъщение на всичко зло и притежавал магически сили.

Интересно е, че експертите от Британския исторически музей определят възрастта на черепа на около 1200 години, докато според археолози от Централна Америка, находката е на възраст повече от 4000 години. Разбира се има и предположения, че всички открити черепи са изработени не по-рано от 1800 година, тъй като според тях имат следи от инструменти познати на съвремието ни.

мистерията на кристалните черепиСнимка: crystalgiftsuk.co.uk

Има и други кристални черепи изложени в музеи по цялото земно кълбо, някои с издължена форма, други изработени от така наречения ‘опушен кварц’. С подобна степен на прецизност са черепите изложени в Британския исторически музей, в Париж и в Ню Йорк. Всичките са изработени от чист кварц, като този в Британския исторически музей е много сходен с черепа намерен от Анна Митчел-Хеджес. Основната разлика между двата е, че този на Анна Митчел е с отделена челюст, докато при този изложен в Англия, челюстта е прикрепена към останалата част. Има и други с не толкова прецизна изработка, намерени в близост до границата между Гватемала и Хондурас, а също и в Бразилия.

древни кристални черепиСнимка: www.crystalskulls.com

Съществуват редица различни теории за това какъв е произходът на кристалните черепи. Много вярват, че те са дело на маите или ацтеките, а други, че са наследство от потъналия континент Атлантида. Има мнения, че е невъзможно да бъдат изработени до такава прецизност от древните хора, което насочва погледите ни към извънземни посетители.

Каквато и да е истината за произхода на кристалните черепи, те продължават да ни удивляват с прецизната си изработка, забулена в мистерия.