Изследователи открили крепост на викинги на хиляда години!

Според археолози и историци, големите крепости са истинска загадка в историята на викингите.

Структура с почти перфектна кръгла форма е скрита под пластове почва, показва, че в нея са живеели и са се бранели от набези поколения наред викинги.

След навлизането в крайбрежните градове в цяла средновековна Европа, викингите са считани за диви и агресивни хора. Въпреки това, те не са само са унищожавали и всявали страх и ужас по земите, които са посещавали, а и са изграждали добре организирани градове и общества.

Следвайки тази тенденция, крепостите имали специално значение за викингите според датски учени, те на практика копирали англосаксонските крепости.

Древна крепостСнимка: www.ancient-code.com

През 2014 година, група археолози забелязали една от малкото известни крепости от 10-ти век. Във момента разкопките по крепостта са завършени и много подробно документирани. Структурата е във формата на кръг, което означава, че насипите по края на крепостта са във формата на пръстен с диаметър от 144 метра. От четирите врати на крепостта водят началото си две главни пресичащи се улици покрити с дърво.

Археологът Сьорен Синбьок от университета в Орхус твърди че през 30-те години на 20-ти век са идентифицирани други четири подобни структури, но нито една от тях не била проучена допълнително. За всички тези крепости се смята, че са построени в относително кратък период – от 975 до 980 година от новата ера, по времето на Крал Харалд Синия Зъб.

Триизмерна карта на териториите на Дания, изготвена от правителството през последните години, е допринесла значително за тези открития. Без подобна напреднала технология, на Сьорен и колегите му им би било изключително трудно да стигнат до заключения за формата и точните размери на тези структури.

Кръгла крепостСнимка: www.ancient-code.com

„Учените никога не биха предположили къде се намира това съоръжение без най-модерните инструменти за измерване на топографията“ – твърди Сьорен.

Останките от насипите около крепостта се издигат само на около половин метър над заобикалящата я повърхност. В допълнение, разположението на крепостта на пръв поглед изглежда без никаква логика, сякаш липсва умисъл при изграждането й, въпреки, че самото й съществуване говори за развито общество и организация по времето на викингите.

Сьорен обръща внимание на две определени открития в насипите около крепостта: сребърна огърлица и изработена с истинско майсторство и вещина, сандък за дърводелски инструменти. В гробището, което се намира непосредствено до крепостта, са открити тела на заровени жени и деца, а не само войни.

„Най-голямата изненада е, че за разлика от другите крепости, изоставени след две десетилетия, тази изглежда е обитавана в продължение на няколко поколения. Също така, намерената сребърна гривна изключително много наподобява други подобни, открити в близост до други крепости, което говори, че става въпрос за едни и същи хора, за едно и също общество“ – допълва Сьорен.