Изследователи открили крепост на викинги на 1000 години!

Според археолози и историци, големите крепости са истинска загадка в историята на викингите.

Структура с почти перфектна кръгла форма е скрита под пластове почва, но разкриваща, че в нея са живеели и са се бранели от набези поколения наред викинги.

След навлизането в крайбрежните градове в цяла средновековна Европа, викингите са считани за диви и агресивни хора. Въпреки това, те не само са унищожавали и всявали страх и ужас по земите, които са посещавали, но и са изграждали добре организирани градове и общества.

Следвайки тази тенденция, крепостите имали специално значение за викингите, според датски учени, като на практика копирали англосаксонските крепости.

древна крепост

През 2014 година група археолози открили една от малкото известни крепости от 10-ти век. В момента разкопките по крепостта са завършени и много подробно документирани. Структурата е кръгла, което означава, че насипите по края на крепостта са във формата на пръстен с диаметър от 144 метра. От четирите врати на крепостта водят началото си две главни пресичащи се улици, покрити с дърво.

Археологът Сьорен Синбьок от университета в Орхус, Дания твърди че през 30-те години на 20-ти век са идентифицирани други четири подобни структури, но нито една от тях не била проучена допълнително. За всички тези крепости се смята, че са построени в относително кратък период – от 975 до 980 година от Новата ера, по времето на крал Харалд Синия зъб.

Триизмерна карта на териториите на Дания, изготвена от правителството през последните години, допринесла значително за тези открития. Без подобна напреднала технология, на Сьорен и колегите му би им било изключително трудно да стигнат до заключения за формата и точните размери на тези структури.

кръгла крепост викингиСнимки: www.ancient-code.com

‘Учените никога не биха предположили къде се намира това съоръжение, ако не разполагаха с най-модерните инструменти за измерване на топография’ – твърди Сьорен.

Останките от насипите около крепостта се издигат само на около половин метър над заобикалящата я повърхност. В допълнение, разположението на крепостта на пръв поглед изглежда без никаква логика, сякаш липсва умисъл при изграждането ѝ, въпреки, че самото ѝ съществуване говори за развито общество и организация по времето на викингите.

Сьорен обръща внимание на две определени открития в насипите около крепостта – прецизно изработена сребърна огърлица и сандък за дърводелски инструменти. В гробището, което се намира непосредствено до крепостта, са открити тела не само на заровени жени и деца, но и на войни.

Най-голямата изненада е, че за разлика от другите крепости, изоставени след две десетилетия, тази изглежда е обитавана в продължение на няколко поколения. Също така, намерената сребърна гривна изключително много наподобява други подобни, открити в близост до други крепости, което говори, че става въпрос за едни и същи хора, за едно и също общество’ – завършва Сьорен.