Крепостта Деравар – останки от една процъфтяваща цивилизация

Крепостта Деравар е укрепление, намиращо се в провинцията Пенджаб, Пакистан. Историята на крепостта започва през 9-ти век от Новата ера, въпреки че днешният ѝ облик е придобит едва през 18-ти век.

Деравар е една от многото крепости в пустинята Хилистан, която всъщност се намира в западните части на пустинята Тар. Проучвания в областта сочат, че някога този район бил далеч по-приветливо място, тъй като през него преминавала река Хакра, от която днес е останало само сухо корито. В миналото тези земи били обитавани от процъфтяващата индска цивилизация. Приблизително 600 години преди Новата ера река Хакра изменила пътя си и изчезнала под земята, превръщайки пейзажа в сурова пустиня.

крепостта ДераварСнимка: www.wikimedia.org

Тъй като регионът вече не бил подходящ за човешко обитание, той се трансформирал в път, свързващ Централна Азия с Индийския субконтинент, както и в поклоннически маршрут между свещения град Мека и Индия. Това от своя страна наложило издигането на крепости като Деравар в пустинята с цел да осигуряват подслон и да предпазват пътуващите търговци.

Освен крепостта Деравар, част от мрежата в пустинята са и крепостите Маротгарх, Хангарх и Ислангарх. Някои от тези структури са се запазили и до днес, докато от други са останали само развалини. Крепостта Деравар се счита за най-добре запазената от всички подобни в пустинята Халистан.

Според някои източници Деравар е издигната през 9-ти век от Раи Жажа Бхаттим, владетел от клан Бхатти, а според други от Равал Деораж Бхатти – друг владетел от същия клан. Твърди се, че крепостта е носела името Дера Равал, в чест на владетел Равал Деораж Бхатти. Векове по-късно името било променено на Дера Равар, а днес крепостта е позната като Деравар.

Крепостта била във владенията на клана Бхатти до 18-ти век, когато била завладяна от абасидите – род, който твърдял, че е потомък на Абасидския халифат*. През 1733 година крепостта била превзета от Амир Садек Мохамад Хан I – владетелят на провинция Бахаалпур. Въпреки че абасидите загубили крепостта след сражение през 1747 години, те отново установили контрол над нея през 1804 година.

Абасидски халифат*държава в Близкия изток, съществувала от средата на 8-ми до средата на 13-ти век. Управлявана е от абасидите и е наричана още Багдадски халифат.

древна цивилизацияСнимка: steemitimages.com

Крепостта Деравар се превърнала в пустинна резиденция на владетеля на провинция Бахаалпур (по-късно прекръстена на Нааб) до 1970 година. Днес, за да се посети крепостта е необходимо специално разрешение от амира* на Бахаалпур.

амир*аристократична, благородническа или висша военна титла, използвана в арабския свят. Среща се още и като емир и означава ‘главнокомандващ’ или ‘владетел’.

Днешният си облик крепостта придобива по времето на първия владетел на Бахаалпур. След като превзел укреплението, Амир Садек Мохамад Хан I наредил то да бъде преустроено. За целта били използвани глинени тухли и около вътрешните постройки били издигнати стени, образуващи квадрат, с обща дължина от около 1.5 километра и височина до 30 метра.

Част от рушащите се постройки във вътрешността на крепосттаДеравар Пакистан

Всяка една от стените се състои от 10 бастиона*, украсени с уникални символи. Стените са видими от голямо разстояние, поради голямата си височина и придават на крепостта внушително присъствие в пустинния пейзаж. За съжаление постройките отвъд стените са в лошо състояние и тънат в разруха. Редица историци и археолози се опасяват, че ако в скоро време не се предприеме спешна възстановителна работа, една от най-емблематичните пустинни крепости в света може да рухне!

бастион*конструкция, която е издадена навън от линията на основното укрепление. Обикновено се намира в краищата на крепостна стена и позволява на отбраняващите се да обстрелват врага отвисоко.