Смъртно наказание за всеки убил котка, дори и неволно!

Почитта на древните египтяни към котките е всеизвестна. До голяма степен това се дължало на факта, че четириногите влизали в ролята на пазачи, които не позволявали на гризачите да унищожат събраната по-рано зърнена реколта. Имало дори специално обучени котки за лов на птици. Смята се, че в Древен Египет котките биват опитомени около 2000 години преди Новата ера.

котка лови птица Древен Египет

Износът им бил строго забранен. Под ръководството на везири държавни чиновници съблюдавали стриктно спазването на този закон. Нещо повече, в случай на доказан износ на котки, въпросните чиновници имали за задача да ги намерят и върнат обратно в страната.

В Древен Египет съществувал строг закон, според който убиването на котка, било то дори и неволно, се наказвало със смърт. Изключение от това се правело единствено по отношение на жертвоприношенията, като самият акт се извършвал от жрец.

По пазарите в Древен Египет можело да се намерят най-разнообразни статуи на котки. Вярвало се, че предпазват от зли духове, а също така се ползвали и при погребални церемонии. Образа на котката често се появявал по бижута, дрехи, огледала и други.

статуи на котки и египетски божества

Богинята Бастет е изобразявана като котка или жена с глава на котка, а понякога и на лъвица. Тя е пазителка на дома, богиня на празниците, радостта, плодородието и котките. Бастет е сред едни от най-високо почитаните божества в египетския пантеон.

Както старогръцкият историк Херодот (484-425 година преди Новата ера) пише, в центъра на град Бубастис се намирала ‘Къщата на Бастет’ – огромен храмов комплекс, построен в чест на богинята. Разказва също, че древните египтяни толкова много почитали котките си, че поставяли безопасността на четириногите пред тяхната собствена, както и пред опазването на имуществото си. Така например, ако в дадена къща избухнело пожар, първото, което опитвали да спасят били котките. Дори това да означавало да търсят животните из горящата сграда, като не било изключено и да образуват нещо като периметър около пламъците, за да държат свещените животни на безопасно разстояние.

котка Древен Египет

При смърт на котка, всички в къщата обръсвали веждите си в знак на траур. Самото животно било отвеждано в Бубастис, където било балсамирано и погребвано в свещен съд. Тези, които имали финансова възможност обикновено украсявали саркофага на котката си със злато, а на главата ѝ била поставяна златна маска. Периодът на траур приключвал, когато веждите на хората израснат отново. В резултат от множеството разкопки осъществявани през годините, мумифицирани котки са откривани не само в град Бубастис, но и из цял Египет, понякога дори погребани заедно с или близо до някогашните им собственици.

мумифицирана коткамумифицирана котка

Така например, в края на 80-те години на 19-ти век в погребалния комплекс Бени Хасан, Централен Египет са открити повече от 200 000 мумифицирани животни, повечето от които котки.

Може би най-яркият пример, потвърждаващ предаността на древните египтяни към котките, е битката при Пелузиум*, състояла се през далечната 525 година преди Новата ера.

град Пелузиум* – намира се в най-източните части на делтата на река Нил. Особено ценен го правел фактът, че в миналото той бил своеобразен вход към Египет за нахлуващите от изток врагове.

котка свещено животно

Персийският цар Камбис II знаел за култа на египтяните към котките и точно тази преданост използвал срещу самите тях. Как се случило това? По заповед на царя върху щитовете на войниците му били изрисувани котки. Но изненадата за египтяните не се изчерпила с това, защото за техен ужас на бойното поле имало истински котки, както и други свещени животни като ибиси, овце и кучета. Било повече от немислимо да се окаже съпротива, тъй като това застрашавало животните. В резултат жертвите, които дават египтяните били около 50 000 и градът им бива завладян. Малко след това пада и столицата Мемфис, което сложило край на суверенитета на Древен Египет.

свещено животно Древен ЕгипетСнимки: www.ancient.eu

Персите разрушават град Бубастис през 350 година преди Новата ера. Култът към богинята Бастет е официално забранен с императорски указ през 350 година от Новата ера.