Косатката – бозайникът на върха на хранителната верига в Световния океан

Косатката е най-големият по размери представител на семейство Делфинови, известен още като ‘кит-убиец’. Любопитен факт е, че след човека, косатката е бозайникът с най-голям ареал* на планетата. Обитава както по-топли тропически, така и по-хладки солени води. Или казано по друг начин представители от вида ѝ биха могли да бъдат видени във всички океани на Земята, както и в някои от по-големите морета. Експертите предполагат, че в Световния океан живеят между 90 000 и 100 000 представители от вида.

ареал* – тази територия, която се населява от представителите на определен вид организми

косатка

Косатката е с черно бяла окраска, като женските екземпляри достигат тегло до около 5 тона и 7 метра дължина, а мъжките съответно 6 тона и 8 метра дължина. Максималната скорост, която може да развие е около 56 километра в час. Предпочита крайбрежията пред откритото море, но са документирани случай, при който екземпляри са били засичани на дълбочина от близо 300 метра.

кит-убиец

Както и останалите делфини, косатките също използват звуци в комуникацията по между си. Живеят и ловуват на стада, поради което често пъти са наричани ‘морски вълци’.

Менюто ѝ е изключително разнообразно и в него обикновено попадат риба, пингвин, морски лъв, морска видра, морж, тюлен, октоподи, сепии и по-рядко голяма бяла акула – основно заради високата хранителна стойност на черния ѝ дроб. Не е изключено стадо косатки да нападне дори малките на сиви* или сини китове*.

сив кит* – възрастният екземпляр достига до около 16 метра дължина и над 35 тона тегло
син кит* – възрастният екземпляр достига до около 30 метра дължина и над 100 тона тегло

морски вълк

Известно е, че в Патагония, Южна Африка, косатките обикновено преследват малки морски слонове и лъвове до брега, като не са изолирани случаите, в които хищникът дори излиза за кратко на брега. Установено е, че косатките проявят завидна изобретателност, за да уловят плячката си. Сред най-популярните им тактики е тази, свързана с лова на тюлени, почиващи си върху ледени блокове. В този случай косатката умишлено предизвиква вълна от едната страна на ледения блок, принуждавайки тюлена да слезе от блока във водата, където от другата страна на ледения блок той бива посрещнат от друга косатка.

две косатки

В рамките на ден косатката поглъща около 60 килограма храна. Предвид факта, че тя няма естествени врагове, с изключение на човека, може да се каже, че косатката стои на върха на хранителната верига в Световния океан.

Любопитен факт е, че косатките достигат полова зрялост на около 15-тата си година. Новородените тежат приблизително 180 килограма и са дълги около 2.4 метра, а самата бременност трае между 15-18 месеца. Женските екземпляри живеят до между 40 и 50 години, а мъжките до около 30 години.

морски хищник

Ловът на косатки придобива промишлен характер през 50-те години на миналия век, но през 1981 година той се преустановява с въвеждането на забрана за ловуване на всякакви китове. Както вече споменахме косатката принадлежи към семейство Делфинови, но предвид размерите ѝ, тя също попада в обхвата на въпросната забрана.