Защо има заровени кораби под улиците на Сан Франциско?

Днес под улиците на Сан Франциско лежат останки от множество кораби, които по време на златната треска превозвали хиляди хора до града, търсещи своя шанс за бърза печалба. В миналото Сан Франциско се наричал Йерба Буена и бил пристанищно мексиканско село, в което често акостирали кораби. Получава настоящото си име през 1846 година, когато селото е превзето от американците по време на Мексиканско-американската война.

За кратко време златната треска обхванала много хора. Това била и причината за масовите миграции към Калифорния, като за целта хората били готови да плават с всякакъв кораб, независимо от състоянието му. Някои от пристигащите корабите били в толкова лошо състояние, че било невъзможно те да плават отново. За много от тях това било последна спирка и се оставяли да гният по крайбрежието. За други не можело да се събере достатъчно екипаж, защото повечето моряци също търсели злато.

Сан Франциско по време на златната треска (в далечината се виждат стотици мачти на кораби)кораби под улиците на Сан Франциско

Истерията била толкова голяма, че още преди да се пусне котва пътниците, а дори и част от екипажа скачали във водата. В пика на треската по бреговете на Сан Франциско имало между 500 и 1000 изоставени кораба. Нямало дори пазач, който да ги пази от евентуални набези.

За да се отговори на изключително високото търсене на земя в града, започнала продажбата на водни терени в плиткия залив, върху които бързо се появявали платформи. Някои от собствените на кораби дори умишлено ги потопявали, като по този начин претендирали за собственост върху водния терен.

Най-яркият пример за това е китоловният кораб Niantic. Той бил умишлено заседнат в пристанището през 1849 година, като една част от него била превърната в хотел, а друга в складова база. Нещо повече, в продължение на години той бил една от големите атракции в града. Много от корабите се превърнали в складове, но имало и такива, в които се помещавали офиси, барове, ресторанти, банки и дори църква.

Хотел Niantic през 1850 годинакитоловният кораб Niantic в Сан ФранцискоСнимки: www.amusingplanet.com

В нощта на 3-ти май 1851 година избухва пожар на пристанището, който изпепелява не само корабите, но и голяма част от града. Минават няколко дни, докато огнената стихия се овладее напълно, а нанесените щети били огромни. От корабите по крайбрежието останала само тлееща дървесина. Поради нестабилността ѝ се наложило тя да се покрие с пръст от близките хълмове, а от корабите не останал и спомен.

Понякога те напомнят за себе си и особено при копаенето на тунел или основа за сграда. Така например, през 90-те години на миналия век по време на прокопаването на нов железопътен тунел, работниците попаднали на останките от кораба Рим. Той бил толкова голям, че не можело нито да се отстрани, нито да се заобиколи и поради тази причина днес тунелът минава през него.

Предполага се, че между 40 и 70 са корабите под улиците на Сан Франциско.