8 стъпки за успешна колонизация на Червената планета

Може да изглежда като научна фантастика, но около 2030 година е възможно да има хора, които живеят и работят в колония на Марс, казват от НАСА. Американската космическа агенция разкри официалните си планове за изграждане на постоянно селище на Червената планета, което би служило за стъпало за евентуални експедиции в дълбокия космос.

Точно както мисиите Аполо, ние се обръщаме към цялото човечество, твърдейки, че този път, за разлика от Аполо, ние ще останем там’.

Червената планета

‘През следващите няколко десетилетия, НАСА ще предприеме първите стъпки за изграждане на постоянна база извън Земята. Tърсим хора, готови да работят, учат, преоткриват и живеят извън Земята за дълъг период от време. Пътуването до Марс отнема месеци във всяка посока, така че не може да се говори за бързо завръщане на Земята’.

Разбира се, такава мисия няма да бъде нито лесна, нито напълно безопасна.

‘Да живееш и работиш в космоса изисква поемането на рискове, а целта си струва тези рискове’ продължават от НАСА.

През следващите десетилетия, НАСА ще продължи да събира информация от различни експерти, за да могат да осигурят безопасно пребиваване на екипажите в дълбокия космос, без здравословни проблеми заради високите нива на радиация и влиянието на микрогравитацията. Първият експеримент извън международната космическа станция ще се проведе в лунна орбита, преди да се предприемат следващи стъпки.

‘НАСА е по-близо до изпращането на човек на Марс, откогато и да било в историята’ – твърди Чарлс Болдън, официален представител на Американската космическа програма.

планетата Марс

За да се случи всичко това, от НАСА трябва да се справят със следните препятствия:

  • Изобретяване на технология, способна да отведе хора до Червената планета.
  • Изграждане на голям космически апарат.
  • Изграждане на достатъчно мощни двигатели с достатъчен запас от гориво.
  • Усъвършенстване приземяването на апаратите.
  • Подсигуряване безопасно пребивание на космическа станция за дълъг период от време.
  • Предпазване на астронавтите от смъртоносните нива на космическа радиация.
  • Повторно достигане до Луната.
  • Изграждане на сигурен подслон на Марс.