Колко големи са звездите в Млечния път?

Слънцето е най-големият обект в Слънчевата система, като представлява 99.866 процента от масата ѝ. Останалите 0.134 процента се заемат предимно от Юпитер и Сатурн, а масата на другите планети и обекти е незначителна. Да, Слънцето е голямо в сравнение със Земята, но когато става въпрос за Млечния път, то нашата звезда е една от най-малките.

Според диаграмата на Херцшпрунг-Ръсел* Слънцето е жълта звезда, както е и около средата на живота си. Основното му гориво е водород. С напредването на възрастта си то ще променя размера и цвета си. Астрономите са изчислили, че нашата звезда е на около 4 милиарда години, като ѝ остават още около 10 милиарда години живот.

Диаграма на Херцшпрунг-Ръсел* – изразява математическата зависимост между абсолютната величина, яркостта, звездната класификация и повърхностната температура на една звезда.

Диаграма на Херцшпрунг-Ръселдиаграма на Херцшпрунг-Ръсел

Освен Слънцето астрономите изследват и звезди в далечни системи, някои от които значително по-големи.

Тук ще ви запознаем с 9 от най-големите откривани досега звезди в Млечния път:

  • Сириус А – намира се на 9 светлинни години разстояние от Слънчевата система. Диаметърът ѝ е около 2 пъти по-голям от този на Слънцето (2 300 000 километра). Това е най-ярката звезда в нощното небе, поради размера и близостта ѝ до Земята. Според диаграмата на Херцшпрунг-Ръсел Сириус А е синьо-бяло джудже, подобно на Слънцето, но по-ярко и по-горещо.

  • Полукс – червен гигант с диаметър от 15 300 000 километра, намиращ се в съзвездието Близнаци, на около 34 светлинни години разстояние. Полукс е приблизително 32 пъти по-ярък от Слънцето.

  • Арктурус – още един червен гигант, разположен на 37 светлинни години от Земята, в съзвездието Воловар. Диаметърът му е около 25 пъти по-голям от този на Слънцето или 34 775 000 километра. Поради размера си Арктурус е четвъртата най-ярка видима от Земята звезда в нощното небе.

  • Алдебаран – червен гигант, част от система с две звезди, разположена на 65 светлинни години от нас, в съзвездието Телец. Тази звезда е 52 пъти по-голяма и около 150 пъти по-ярка от Слънцето и е с диаметър от 72 332 000 километра.

  • Ригел – първата звезда в този списък, която е син свръхгигант, като се намира на 773 светлинни години от Земята. Това е шестата най-ярка звезда в нощното небе и е част от съзвездието Орион. Астрономите са изчислили, че Ригел е около 85 000 пъти по-ярка от Слънцето и около 70 пъти по-голяма, с диаметър от 97 370 000 километра.

  • Пистол – син хипергигант, значително по-голям от Ригел. Разположен е на около 25 000 светлинни години от Земята, близо до центъра на Млечния път. Пистол е 10 милиона пъти по-ярък от Слънцето, като това е най-ярката откривана звезда досега. Диаметърът ѝ е около 148 000 000 километра. Ако тази звезда се постави на мястото на Слънцето, то повърхността ѝ би достигала до Земята.

  • Антарес А – червен хипергигант на около 600 светлинни години разстояние от Слънчевата система. Антарес А е около 430 пъти по-голям от Слънцето, с диаметър от 598 130 000 километра. Ако се постави на мястото на Слънцето, повърхността ѝ ще бъде дори отвъд орбитата на Марс!

  • Мю Цефей – една от най-големите звезди, които могат да се видят с невъоръжено око. Намира се на 1550 светлинни години от Земята и е около 1650 пъти по-голяма от Слънцето. Диаметърът на този червен хипергигант е 2 295 150 000 километра. Ако тази звезда бе в центъра на Слънчевата система, то тя щеше да достига до орбита на Юпитер.

  • Канис Мажорис – най-голямата откривана досега звезда. Намира се на 4900 светлинни години от Земята и има диаметър от 2 720 000 000 километра. Астрономите са на мнение, че Канис Мажорис ще умре след около 100 000 години. Тя е час от съзвездието Голямото куче.

Както се убеждаваме има много звезди, които са значително по-големи от Слънцето, като всички от 9-те споменати по-горе звезди се намират в нашата галактика. Не е трудно да си представим, че в отдалечените краища на Млечния път или в други галактики е възможно да има дори и по-големи обекти!


Видео: YouTube channel ‘Az Znam / I Know’