Коза на дърво – не е нещо, което се вижда всеки ден!

В югозападните части на Мароко не би било изненада, ако видите няколко кози, подаващи главите си от короните на дървета. Да, кози на дървета!

кози на дърво

Козите всъщност са доста умели катерачи, като без проблем подскачат по скали и камъни, търсейки храна. Тези в Мароко се качват по дърветата по същата причина – храна, която е особено оскъдна в този сух район. Козите са привлечени от плодовете на аргановото дърво, което зрее през месец юни. То достига до 8-10 метра височина и живее до 200 години, а клоните му са покрити с бодли.

арганово дърво

Интересно е, че козите в този район са с по-различни крака откъдето и да било. Копитата им имат по два големи пръста, а зад тях има мека възглавничка. Това им позволява с лекота да се захващат за кората на дървото и да пазят равновесие. Малко над копитото козите имат още два пръста, които им помагат да се захващат за клоните. Подобни пръсти имат много бозайници – кучета, котки и други, но при тях те са напълно закърнели.

Аргановите дървета са характерни за полупустинните долини на Мароко и Алжир. Плодовете му се използват за добив на масло, като това е основен поминък за берберите в Мароко. Плодът с дължина от 2 до 4 сантиметра има месеста част, която привлича козите и костилка в средата, в която има до 3 семена. Плодовете зреят през месец юни, като преди това да се случи, козите не се допускат до дърветата.

арганови ядки

Традициите на местните включват козите в производството на масло. Местните бербери оставят животните да ядат плодовете, тъй като костилката преминава цяла през храносмилателната им система. След това костилките се събират, счупват се и ядките се стриват, за да се извлече маслото. То се използва предимно в козметичната и кулинарната индустрия. Премахването на месестата част на плода е най-трудната част от целия процес. Именно това е причината хората да оставят козите да се хранят с плодовете на аргановото дърво. С напредването на технологиите все по-често се случва целият този процес да се извършва от машини, тъй като при традиционния метод в маслото може да се усеща аромат, останал от козите.

Жени, сортиращи арганови ядкикози катерещи дърво

През последните две десетилетия аргановото масло е станало изключително популярно и е увеличило стойността си многократно, достигаща до 300 долара за литър. Предимно се изнася за Европа и Северна Америка.

арганво дърво МарокоСнимки: www.amusingplanet.com

Интересно е, че популярността на маслото може да доведе до изчезване на аргановото дърво. Причината за това са растящите приходи на производителите му, които могат да си позволят отглеждането на повече кози, които от своя страна са по-трудни за контролиране и унищожават плодовете на дървета преди да са узрели. Още един проблем е разбира се и изсичането на дърветата с цел да се осигури площ за други земеделски култури.