В Русия предстои изграждане на лаборатория в стил ‘Джурасик Парк’

По време на 4-тия Източен икономически форум (в периода 11-13-ти септември 2018 година), проведен в град Владивосток, Русия, учени разкриха подробности около необикновената лабораторията, която се очаква да бъде изградена. Тя ще е на стойност от около 5.9 милиона долара и ще е разположена на територията на град Якутск, намиращ се само на няколкостотин километра от Арктическия кръг. Очакванията от руска страна са тя бързо да се превърне в палео-генетичен научен център от световна класа!

изчезнали животни

Заедно с изследователи от южнокорейската неправителствена организация за биотехнологични изследвания ‘SOOAM, учените от Североизточния федерален университет в град Якутск са си поставили за цел да изследват генетиката на редица изчезнали животински видове, обитавали някога този район. Такива са например вълнест мамут, вълнест носорог, пещерен лъв, както и няколко породи коне. Въпреки че към настоящия момент експертите са далеч от постигането на целта си, те са напълно убедени, че са способни да върнат обратно към живот тези изчезнали видове.

вълнест мамутвълнест мамутСнимка: news.nationalgeographic.com

вълнест носорогвълнест носорогСнимка: www.extinctanimals.org

пещерен лъвпещерен лъвСнимка: cdn1.img.sputniknews.com

Тази част от планетата се оказва, че е изключително подходяща за подобен род изследвания, тъй като тук средногодишната температура е около -8.8 градуса по Целзий’ – споделя доктор Лена Григориева от Североизточния федерален университет.

Експертите припомнят, че близо 80 процента от пробите на меки тъкани на изчезнали животински видове още от времето на плейстоцена* и холоцена* са били взети точно по тези земи. Благодарение на това, че през по-голямата част от годината земите в района на Якутск остават замръзнали, тъканите са се запазили. И въпреки че са на хиляди години, през цялото това време те са се съхранявали в своеобразен ‘хладилник’.

плейстоцена* – геоложка епоха, чието начало е преди около 1.8 милиона години и приключва преди около 12 000 години.
холоцена* – геоложка епоха, която настъпва в края на плейстоцена, тоест преди около 12 000 години и продължава и до днес.

В тази връзка следва да отбележим, че през месец август 2018 година в района на Якутск бяха открити запазени останки на 2-месечно конче, за което в последствие се установи, че е на възраст от около 40 000 години. Друго по-ранно и не по-малко забележително откритие, отново в Якутск, бе направено през септември 2017 година. Тогава местен жител случайно попаднал на две изключително добре запазени пещерни лъвчета, за които последвалите анализи установили, че са на около 12 000 години.

останките на 2-месечното кончевкаменелости на 2-месечно конче РусияСнимка: storage.googleapis.com

останките на 2-тe лъвчетавкаменелости на 2 лъвчета РусияСнимка: i.kinja-img.com

Възкръсването на изчезнали животински видове няма да бъде никак лесна задача, дори и да разполагаме с отлично запазена мека тъкан. Това се дължи на факта, че с течение на времето неизбежно част от ДНК-то се разлага. Надяваме се, че ще открием достатъчно близки живи роднини на мамута и пещерния лъв например и чрез тяхното ДНК да попълним липсите във веригата на изчезналото животно. Точно както се случи с ДНК спиралата на динозаврите във филма Джурасик Парк. Там липсващите двойки молекули бяха заместени с тези на жаба’ – допълва доктор Григориева.

Към днешна дата е известно възстановяването само на един изчезнал животински вид – пиренейски ибекс*. Екземпляр от вида е успешно клониран през 2009 година, но живее само 7 минути. Загиването му превърна пиренейския ибекс в единственото животно на планетата, изчезвало цели 2 пъти.

пиренейски ибекс* – вид дива коза. Последният естествено роден нейн представител умира през 2000 година.

пиренейски ибекспиренейски ибексСнимка: cdn.britannica.com

И ако човечеството е на само крачка от успешното клониране на изчезнали животни, то неизбежно се прокрадва мисълта, че в стремежа си да успеем да го постигнем сме забравили да се запитаме дали трябва!