Клеопатра – ‘първата световна знаменитост’

Това, което знаем днес за Клеопатра до голяма степен е благодарение на трудовете на древногръцкия историк и биограф Плутарх (46 – 120 година след Христа). Според литературния критик Харолд Блум тя е ‘първата световна знаменитост’. Говорела седем езика и се смята, че е единственият представител на Птолемеевата династия, владеещ свободно древноегипетски език.

Клеопатра е родена 69 година преди Христа и е най-голямото от всички деца на Птолемей XII. Предполага се, че майка ѝ e Клеопатра V Трифена, съпруга на Птолемей XII и негова полусестра. След смъртта на царя, (по-малката му дъщеря, Арсиноя, го отравя) през 51 година преди Христа, на престола се възкачват 18-годишната Клеопатра и 10-годишният ѝ брат Птолемей XIII.

Клеопатра

През 49 година преди Христа Птолемей XIII и съветниците му се обединяват и прогонват Клеопатра от Египет и тя заминава за Сирия. По-късно с помощта на Юлий Цезар тя си връща престола. Управлява съвместно с другия си по-малък брат Птолемей XIV, а Птолемей XIII е убит. През 47 година преди Христа ражда син от Юлий Цезар – Цезарион, наричан още Малкият Цезар.

Според историческите извори след едно от посещенията на Клеопатра, Птолемей XIV и Цезарион в Рим, Юлий Цезар е убит (44 година преди Христа). Скоро след това и Птолемей XIV умира при съмнителни обстоятелства, а Египет има нови владетели – 3-годишният Цезарион и майка му като негов регент.

По това време в Рим назрява конфликт между бившите съюзници на Цезар (Марк Антоний, Октавиан и Марк Емилий Лепид) и неговите убийци – Марк Юний Брут и Гай Касий Лонгин. По нареждане на Клеопатра четирите римски легиона, разположени на територията на Египет (по заповед на Цезар), подкрепили триумвирата*. През 42 година преди Христа Марк Антоний и Октавиан поставят началото на съвместното си управление.

триумвират* – съюз между трима равнопоставени политически или военни лидери.

Марк Антоний бил силно запленен от красотата на египетската царица и я последвал в Египет, като оставил третата си съпруга Фулвия и децата им в Рим. Той обещава на Клеопатра да защити страната и короната ѝ. Двамата прекарват заедно зимата на 41-40 година преди Христа, а след около година се раждат близнаците – Александър Хелиос и Клеопатра Селена.

египетска царицаСнимка: www.messagetoeagle.com

През 40 година преди Христа Фулвия умира, а Марк Антоний е принуден да покаже лоялността си към Октавиан, като се жени за неговата полусестра – Октавиа. Въпреки това Марк Антоний и Клеопатра не прекъсват връзката си и през 36 година преди Христа се ражда и третото им дете – Птолемей Филаделфус. По това време Египет преживява своя разцвет и благодарение на Клеопатра към териториите му се връщат земите на днешните Кипър, Крит, Киренайка (Либия), Йерихон и големи части от Сирия и Ливан.

През 34 година преди Христа Марк Антоний обявява Цезарион за законен син и наследник на Юлий Цезар и раздава земя на всяко от децата си с Клеопатра. Силно разгневен от стореното, Октавиан го обвинява, че се намира под контрола на царицата и обявява война на Египет. През 31 преди Христа двете войски се срещат в морска битка край бреговете на римската колония Акциум. Клеопатра участва със своя армада, но бързо се връща в Египет, осъзнавайки че корабите на Марк Антоний са на губещата страна.

Клеопатра царицата на ЕгипетСнимка: www.history.com

На 2-ри септември 31 година преди Христа войските на Октавиан окончателно разгромяват съпротивата, а Марк Антоний умира от бойните си рани.

На 12-ти август 30 година преди Христа египетската царица слага край на живота си с асп (отрови от различни змии). Две от слугините ѝ също се самоубиват. По нейно желание тялото ѝ е погребано до това на любимия ѝ. Смъртта на Клеопатра бележи края на Птолемеевото царство. Египет попада в ръцете на Октавиан и се превръща в обикновена римска провинция, а непълнолетният Цезарион е убит.