Клеопатра – ‘първата истинска световна знаменитост’

Това, което знаем днес за Клеопатра до голяма степен е благодарение на трудовете на древногръцкия историк и биограф Плутарх (46 – 120 година след Христа). Според Харолд Блум (литературен критик) тя е ‘първата световна знаменитост’. Говорела е седем езика и се смята, че е единствената представителка на Птолемеевата династия, владееща свободно древноегипетски език.

Клеопатра е родена 69 година преди Христа и е най-голямото от всички деца на Птолемей XII. Предполага се, че майка ѝ e Клеопатра V Трифена, съпруга на Птолемей XII и негова полусестра. След смъртта на царя, (по-малката му дъщеря, Арсиноя, го отравя) през 51 година преди Христа, на престола се възкачват 18 годишната Клеопатра и 10 годишният ѝ брат Птолемей XIII.

Клеопатра

царица КлеопатраСнимки: yocityindia.com

През 49 година преди Христа Птолемей XIII и съветниците му се обединяват и прогонват Клеопатра от Египет и тя заминава за Сирия. С помощта на Юлий Цезар, тя си връща престола. Управлява съвместно с другия си по-малък брат Птолемей XIV, а Птолемей XIII е убит. През 47 година преди Христа ражда син от Юлий Цезар – Цезарион, наричан още Малкият Цезар.

Според историческите извори след едно от посещенията на Клеопатра, Птолемей XIV и Цезарион в Рим, Юлий Цезар е убит (44 година преди Христа). Скоро след това и Птолемей XIV умира при съмнителни обстоятелства, а Египет има нови владетели – тригодишния Цезарион и майка му като негов регент.

египетска царицаСнимка: www.messagetoeagle.com

По това време в Рим назрява конфликт между бившите съюзници на Цезар (Марк Антоний, Октавиан и Марк Емилий Лепид) и неговите убийци – Марк Юний Брут и Гай Касий Лонгин. По нареждане на Клеопатра четирите римски легиона, разположени на територията на Египет (по заповед на Цезар), подкрепили триумвирата (съюз между трима равнопоставени политически или военни лидери). През 42 година преди Христа Марк Антоний и Октавиан поставят началото на съвместното си управление.

Марк Антоний бил силно запленен от красотата на египетската царица и я последвал в Египет, като оставил третата си съпруга Фулвия и децата им в Рим. Той ѝ обещава да защити страната и короната ѝ. Двамата прекарват заедно зимата на 41-40 година преди Христа, а след около година се раждат близнаците – Александър Хелиос и Клеопатра Селена.

царицата на ЕгипетСнимка: www.history.com

През 40 година преди Христа Фулвия умира, а Марк Антоний е принуден да покаже лоялността си към Октавиан, като се жени за неговата полусестра – Октавиа. Въпреки това Марк Антоний и Клеопатра не прекъсват връзката си и през 36 година преди Христа се ражда и вторият им син – Птолемей Филаделфус. По това време Египет преживява своя разцвет и благодарение на Клеопатра към териториите му се връщат земите на днешните: Кипър, Крит, Киренайка (Либия), Йерихон и големи части от Сирия и Ливан.

През 34 година преди Христа Марк Антоний обявява Цезарион за законен син и наследник на Юлий Цезар и раздава земя на всяко от децата си с Клеопатра. Силно разгневен от стореното, Октавиан го обвинява, че се намира под контрола на царицата и обявява война на Египет. През 31 преди Христа двете войски се срещат в морска битка край бреговете на римската колония Акциум. Клеопатра участва със своя армада, но бързо се връща в Египет, виждайки как корабите на Марк Антоний са на губещата страна.

първата световна знаменитост

На 2 септември 31 година преди Христа войските на Октавиан окончателно разгромяват съпротивата, а Марк Антоний умира от бойните си рани.

На 12 август 30 година преди Христа египетската царица слага край на живота си с асп (отрови от различни змии). Две от слугините ѝ също се самоубиват. По нейно искане тялото ѝ е погребано до това на любимия ѝ. Смъртта на Клеопатра бележи края на Птолемеевото царство. Египет попада в ръцете на Октавиан и се превръща в обикновена римска провинция, а непълнолетният Цезарион е убит.