Кинта да Регалейра – дворецът на ‘обърнатите кули’!

Дворецът Кинта да Регалейра е разположен в близост до един от най-привлекателните португалски градове – Синтра. Всяка година хиляди хора посещават местността, за да се насладят на изумителния дизайн на двореца, включващ готически, египетски, мавритански и ренесансови елементи. Но това, което е по-интригуващо, лежи под самия дворец. Там са изградени два спираловидни кладенеца, които никога не са били използвани по предназначение. Според местните истории и легенди, кладенците били използвани за тайни свещени масонски ритуали.

кинта да регалейраСнимка: www.urbanghostsmedia.com

Културно погледнато, местността, върху която е изграден двореца е исторически значима още от ранния Неолит (около 5000 години преди Новата ера). През годините районът е имал различни обитатели. В местността има археологически находки от различни епохи. През последните 5 века районът на Кинта да Регалейра има много собственици, като всеки един от тях е допринесъл за развитието му. През 1904 година имотът е продаден на Антонио Карвайо Монтейро – португалски ентомолог от богато семейство. Днешният вид на двореца е дело именно на Монтейро.

дворец португалияСнимка: www.portugalbytaxi.com

В имота се намират двореца Кинта да Регалейра и параклис украсен с невероятни фрески (вид стенописи). В района има няколко красиви езера, малки пещери и фонтани. Под земята обаче се крият истински загадъчните неща – система от тунели и двата гореспоменати кладенеца.

масонски ритуалиСнимка: www.ancient-origins.net

Кладенците, още познати като ‘обърнатите кули’, са изградени като спираловидни стълбища, което символизира алегорията за смъртта и прераждането, характерно за херметицките традиции (Херметизмът е философско-религиозно течение с езотеричен характер).

антропология португалияСнимка: thumbs.dreamstime.com

Единият от кладенците е изграден на 9 платформи, за които се твърди, че са символ на деветте кръга на Ада, деветте части на Чистилището и деветте небеса, които изграждат Рая.

Другият, по-малък кладенец, е изграден със стълбище, за което се смята, че броят на стъпалата и размерите на площадките между тях са определени според масонските принципи.

тайни масонски ритуалиСнимка: www.urbanghostsmedia.com

На дъното на кладенеца има компас, изрисуван върху кръста на рицарите тамплиери. Според учените това е символ за принадлежността на Монтейро към Розенкроцерския орден ( Розенкройцерският орден е легендарна езотерична организация, която започва да се споменава в публикувани документи от началото на 17 век, за който редица историци смятат, че е художествена измислица). Малко се знае за това как точно са били използвани кладенците. Ясно е, че никога не са били използвани за събиране на вода, дори никога не са били замисляни с тази цел, но е ясно, че в планирането и изграждането им са положени изключително много усилия.

обърнати кулиСнимка: www.ancient-origins.net

Красотата и символизма на Кинта да Регалейра е като отворен прозорец към миналото, показващ ни както красивите, така и тъмните етапи от историята.