Кинта да Регалейра – дворецът на ‘обърнатите кули’!

Дворецът Кинта да Регалейра е разположен в близост до един от най-привлекателните португалски градове – Синтра. Всяка година хиляди хора посещават местността, за да се насладят на изумителния дизайн на двореца, включващ готически, египетски, мавритански и ренесансови елементи. Но това, което е по-интригуващо лежи под самия него. Там са изградени два спираловидни кладенеца, които никога не са използвани по предназначение. Според местните истории и легенди, те били използвани за тайни свещени масонски ритуали.

Културно погледнато, местността, върху която е изграден двореца е исторически значима още от ранния Неолит (около 5000 години преди Новата ера). През годините районът имал различни обитатели. В местността има археологически находки от различни епохи. През последните 5 века районът на Кинта да Регалейра има много собственици, като всеки един от тях допринесъл за развитието му. През 1904 година имотът е продаден на Антонио Карвайо Монтейро – португалски ентомолог от богато семейство. Днешният вид на двореца е дело именно на Монтейро.

дворец ПортугалияСнимка: www.portugalbytaxi.com

В имота се намират двореца Кинта да Регалейра и параклис, украсен с невероятни фрески (вид стенописи). В района има няколко красиви езера, малки пещери и фонтани. Под земята обаче се крият истински загадъчните неща – система от тунели и двата гореспоменати кладенеца.

Кладенците, още познати като ‘обърнатите кули’, са изградени като спираловидни стълбища, което символизира алегорията за смъртта и прераждането, характерно за херметицките традиции (херметизмът е философско-религиозно течение с езотеричен характер).

Единият от кладенците е изграден на 9 платформи, за които се твърди, че са символ на деветте кръга на Ада, деветте части на Чистилището и деветте небеса, които изграждат Рая.

Другият, по-малък кладенец, е изграден със стълбище, за което се смята, че броят на стъпалата и размерите на площадките между тях са определени според масонските принципи.

дворецът на обърнатите кули

На дъното на кладенеца има компас, изрисуван върху кръста на рицарите тамплиери. Според учените това е символ за принадлежността на Монтейро към Розенкроцерския орден*. Малко се знае за това как точно били използвани кладенците. Ясно е, че никога не са използвани за събиране на вода, дори никога не били замисляни с тази цел, но е ясно, че в планирането и изграждането им са положени изключително много усилия.

Розенкроцерски орден* – легендарна езотерична организация, която започва да се споменава в публикувани документи от началото на 17-ти век, за която редица историци смятат, че е художествена измислица.

древен дворец

Красотата и символизма на Кинта да Регалейра е като отворен прозорец към миналото, показващ ни както красивите, така и тъмните етапи от историята.