Кинкаку-джи – будисткият храм покрит със злато

Храмът на златния павилион, наричан още Кинкаку-джи, е един от най-известните и посещавани храмове на територията на Япония. Намира се в северните части на град Киото*.

град Киото* – изпълнява функцията на императорска столица в продължение на повече от 1000 години. Понастоящем там живеят около 1.5 милиона души. На територията му се намират повече от 1500 будистки храма, стотици параклиси, градини и дворци.

Кинкаку-джиСнимка: c.tadst.com

Историята на будисткия храм ни връща с повече от 600 години назад във времето. Тогава на мястото на днешния храм имало вила, първоначално собственост на заможен чиновник, но в последствие бива продадена на оттеглилия се от военна служба шогун Ашикага Йошимицу.

Йошимицу възнамерявал да покрие външната страна на втория и третия етаж от сградата със златни листи, но той така и не доживява да види делото си завършено. Умира през 1408 година, като на смъртния си одър Ашикага Йошимицу иска от сина си да превърне вилата в будистки храм.

Храмът на златния павилионСнимка: mag.stayjapan.com

По време на гражданската война от периода 1467-1477 година, известна още и като Онинова война, всички сгради от храмовия комплекс, от който Кинкаку-джи е част, биват унищожени. Оцелява единствено Храмът на златния павилион.

На 2-ри юли 1950 година светилището е изгорено до основи. Подпалвачът бил Хаяши Йокен, 22-годишен монах, който след деянието прави неуспешен опит за самоубийство. За извършеното от него престъпление е осъден на 7 години лишаване от свобода, но на петата година от присъдата е освободен, тъй като бил диагностициран с шизофрения. През 1956 година Хаяши умира след усложнения от туберкулоза.

Кинкаку-джи след пожараКинкаку-джи след пожараСнимка: en.wikipedia.org

Храмът, който виждаме днес, е дело на японски майстори, които го построяват наново в средата на миналия век. Настоящият му вид не се отличава съществено от вида, който е имал от времето преди пожара.

През 1984 година храмът отново бива покрит със златни листи, но този път те били 5 пъти по-дебели от поставените при възстановяването му от 1955 година. Ремонтът продължава 3 години, като освен обновеното покритие и част от интериора е реставриран. Последният ремонт е от 2003 година, когато се възстановява покрива на сградата.

древен храмСнимка: cultivatorkitchen.com

Кинкаку-джи е висок повече от 12 метра и се състои от три етажа, всеки със собствено име и архитектурен стил:

  • първият етаж (носи името Залата на водата Дарма) е в така наречения стил шинден, особено характерен при строежа на японските дворци от периода хейан (794 – 1185 година). По времето на Йошимицу етажът е изпълнявал ролята на приемна зала. Характеризира се с големи отворени пространства, като типични тук са белите мазилки и небоядисаните дървени елементи.
  • вторият етаж (носи името Кулата на звуковите вълни) е в стил самурай – тук Йошимицу е провеждал срещи със своите гости. Типични за етажа са решетъчните прозорци и плъзгащите се дървени врати. Има олтар в чест на Канон (богинята на милосърдието), както и обособено помещение посветено на Буда.
  • третият етаж (носи името Куполът на върховенството) е в така наречения дзен (зен) стил. Достъп до него са имали само много близки до Йошимицу хора, като тук са се провеждали и чаени церемонии. Прозорците са заоблени в горната си част. Въпреки че е най-малък по-площ (около 2 квадратни метра), този етаж е много по-богат на орнаменти спрямо другите два.

част от втория етаж на храмадревен храм в ЯпонияСнимка: en.wikipedia.org

На покрива (с четириъгълна форма) на храма е поставена около метър висока бронзова статуя на феникс, която също е покрита със златни листа.

бронзовата статуя на фениксбронзова статуя на фениксСнимка: en.wikipedia.org

Храмът на златния павилион се намира сред прелестна градина на брега на изкуствено създаденото езеро Киоко-чи, в чиито води златните му страни се отразяват. В него се оформени 10 малки острова, като най-големият сред тях (Ашихара-джима) символизира Японските острови.

част от островите в езерото Киоко-чичаст от островите в езерото Киоко-чиСнимка: en.wikipedia.org

Към настоящия момент Кинкаку-джи е исторически обект от национално значение, част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.