Катрин Джонсън – жената, направила възможно кацането на Луната!

Катрин Колман Гоубъл Джонсън е родена на 26-ти август 1918 година в малкото градче Уайт Сълфър Спрингс (на около 280 километра югозападно от столицата Вашингтон), щата Западна Вирджиния. Тя е най-малкото от общо 4-те деца в семейството. Още от ученическите си години проявява голям интерес към математиката. В колежа освен тази дисциплина усилено изучава и френски език. Когато е на 19 години се дипломира с пълно отличие и се премества да живее в друго малко градче – Марион, на около 200 километра от родния Уайт Сълфър Спрингс. В продължение на дълги години тя работи като начална учителка, преподавайки математика, френски език и музика. Омъжва се през 1939 година и има три дъщери.

Катрин Джонсън математикСнимка: www.nasa.gov

За съжаление преподавателската дейност не ѝ носи очакваното удовлетворение и решава да ‘поеме по нов път’ на професионалната си реализация. През 1953 година получава своя шанс към нова работа от не кой да е работодател, а от НАСА! Интересното е, че във времето когато Катрин Джонсън започва да развива кариерата си на математик, НАСА назначавала жени в департамента си по навигация и по-специално такива с афроамерикански произход. Това била идеалната възможност за Джонсън, предвид афроамериканските ѝ корени, като без колебание тя приела работата.

Катрин ДжонсънСнимка: en.wikipedia.org

През 1956 година съпругът ѝ умира и 3 години по-късно тя се омъжва повторно за ветеран от Корейската война. До 1958 година работи като изчислител за американската космическа агенция, след това е преназначена, като заема вече длъжността космически технолог. Всъщност тя остава на тази позиция до самото си пенсиониране през 1983 година.

Катрин Джонсън НАСАСнимка: www.nasa.gov

Първият значим принос към постиженията на НАСА Катрин Джонсън прави през 1959 година, когато пресмята траекторията на космическия полет на астронавта Алън Бартлет Шепърд*, тъй като по това време НАСА все още не е използвала компютри, с които да прави подобни изчисления.

Алън Бартлет Шепърд* – на 5-ти май 1961 година той става първият американец пътувал в космоса, а 10 години по-късно и 5-тият човек стъпил на Луната.

През 1962 година НАСА използва компютри, за да пресметне орбиталния полет на астронавта Джон Глен* – това бил и първият път, в който подобни изчисления се правели от машина, а не от човек. През годините Катрин Джонсън си спечелва славата на човек, безпогрешно извършващ всевъзможни сложни изчисления. Това е и причината именно на нея да възложат задачата да провери дали са правилни пресмятанията на компютъра. През годините тя дори става известна като ‘жената-компютър на НАСА’.

Джон Глен* – на 20-ти февруари 1962 година той осъществява първия пилотиран орбитален полет около планетата ни.

жената-компютър на НАСАСнимка: www.nasa.gov

Несъмнено най-значимият труд в кариера ѝ е свързан с изчисляване траекторията на първия пилотиран космически кораб до Луната – Аполо 11. Благодарение на безпогрешните ѝ изчисления, 20-ти юли 1969 година завинаги ще остане в историята като деня, в който човекът стъпва на Луната за първи път!

Джонсън участва в написването на 26 научни статии. На 24-ти ноември 2015 година тогавашният президент на САЩ, Барак Обама, ѝ връчва Президентския медал на свободата за приноса ѝ в областта на математиката, технологиите и инженерството. Удостоена е с общо 19 отличия, като последното е от 12-ти май 2018 година, когато получава титлата доктор на науките от Колежа ‘Уилям и Мери’ в град Уилямсбърг, щата Вирджиния.