Касини улови нещо мистериозно в пръстените на Сатурн!

Въпреки че Касини вече не е действащ апарат, той изцяло промени това, което знаем за Сатурн и луните му. И колкото повече научаваме за тази система, толкова повече мистерии излизат на преден план, чакащи отговор. Една от тези загадки е формирането на луната джудже Пеги в самите пръстени на гиганта.

Касини изследва Сатурн

Съществуването на луната е възможно благодарение на смущения в пръстените, за пръв път забелязани от астронома Карл Мъри, учен от университета по астрономия в Лондон Куин Мери. Вълните в пръстените досега бяха свързвани с луните ‘овчари’ – малки сателити, които са съвсем близо до пръстените и помагат за стабилизирането на системата.

През 2013 година Мъри забелязва нови колебания, но не и луна. През следващите няколко години учените събират колкото се може повече сведения за този мистериозен обект, изследвайки снимките направени от Касини. Учените така и не успяват да получат конкретни данни, но анализирайки колебанията достигат до изводите, че обектът би трябвало да е със значителни размери. Това от своя страна води до въпроса дали в момента това не е голям облак от малки частици, който от своя страна е силно активен, тъй като се е разделил на две отделни части преди няколко години.

‘Когато през 2016 година Касини зае позиция, откриваща перфектна видимост към пръстените на Сатурн, ние започнахме усилено да издирваме Пеги. Най-накрая успяхме да я намерим след толкова дълги години преследване’ – споделя Мъри пред BBC.

‘Но само няколко градуса в страни забелязахме друг обект, по-малък, ако съдим по смущенията в пръстените около него. Проследявайки траекториите им назад във времето установихме, че през 2015 година двата обекта са се срещнали. Това до някъде обяснява промяната на траекторията на Пеги’.

снимки от Сатурн

В момента Мъри изследва данните изпратени от Касини точно преди момента да бъде изпратен на последната си мисия в атмосферата на Сатурн.

Мъри кръщава луната Пеги на мащехата си, тъй като я открива на рождения ѝ ден. Ако последната информация изпратена от Касини не даде отговори относно Пеги, може би ще минат десетилетия преди да имаме възможност отново да я зърнем. Има предложения за няколко нови мисии до Сатурн, но засега нито една от тях не е стартирана.