Известни картини със скрити послания! – втора част

 • Тайната вечеря от Леонардо да Винчи

  да ВинчиСнимка: pixabay.com

  Има много предположения, че в шедьовъра на Леонардо да Винчи от 1498 година има редица скрити послания. Дори писателят Дан Браун посвещава цял роман на ‘Тайната вечера’ – Шифърът на Леонардо. Славиша Пеши (компютърен специалист) твърди, че при налагане на полупрозрачно копие на картината върху оригинала се появяват рицари тамплиери от двете страни на масата, а от лявата страна на Исус се появява силует, който държи бебе. Музикантът Джовани Пала е забелязал нещо също толкова удивително. Според него подредбата на масата представлява музикална композиция, като всички обекти на масата представляват ноти. Други твърдят, че посредством сложен математически код в картината може да се разчете точната дата на края на света.

 • Сътворението на Адам от Микеланджело

  МикеланджелоСнимка: www.fineartamerica.com

  Още от ранна детска възраст Микеланджело показвал значително влечение към човешката анатомия. Тази му страст придобива отражение в картината ‘Сътворението на Адам’, завършена през 1517 година. Редица специалисти твърдят, че частта от картината, в която се намира Бог, е детайлно отражение на човешкия мозък, което говори за изключителните познания на художника в тази област.

 • Мона Лиза от Леонардо да Винчи

  картини от РенесансаСнимка: www.wikipedia.org

  Това е една от най-известните творби от епохата на Ренесанса. След внимателно вглеждане в това произведение на изкуството се виждат редица закодирани послания – цифри и букви по цялото платно на картината, инициалите на художника в лявото око, както и числото 72 в една от арките на моста на заден план. За съжаление всички тези послания до момента остават неразгадани, както и кога точно е завършена картината, тъй като на гърба ѝ се виждат числата 149, като последното е заличено. В момента картината се намира в Лувъра.

 • Мадоната със свети Джованино от Доминико Гирландайо

  кодирани послания в картиниСнимка: www.ritely.com

  На картината завършена към края на 15-ти век е изобразена Богородица с бебе. На пръв поглед може да изглежда свръхестествена физиката на бебето, защото е изобразена с добре оформена мускулатура, но всъщност това, което изглежда крайно необичайно е на заден план. Там се вижда мъж, който седи на брега на морето и гледа в небето, а в небето се вижда нещо, което днес наричаме НЛО. Какво е искал да изобрази художникът, остава мистерия и до ден днешен.

 • Вечеря в Емаус от Караваджо

  скрити посланияСнимка: www.wikipedia.org

  Картината изобразява Исус Христос, когато се разкрива пред двама апостоли след възкресението си. Интересно е, че е изобразен без брада, като атмосферата представена от художника е мрачна и зловеща. Много специлисти смятат, че кошницата с плодове на ръба на масата изобразява света, който е на прага на самоунищожение, а сянката на рибена опашка представлява мълчаливия код на ранните християни. Картината има два варианта, като едната се намира в Милано, а другата в Лондон…обратно към първа част