Металообработка и инженерство на 4500 години!

Преди около 4500 години, древните хора издялали цялата повърхност на естествено пирамидално оформения нос Даскалио на гръцкия остров Кирос. Изградени са тераси, покрити с над 1000 тона бял камък, превръщайки го в стъпаловидна пирамида, издигаща се от Егейско море. Това е най-внушителната структура направена от хора в архипелага на Цикладите.

През 2017 година под повърхността на терасите са открити следи от истинско майсторство и инженерство, които са способни да се конкурират със забележителния екстериор на пирамидата. Археолози от три различни страни участват в разкопките, като вече са намерили доказателства за сложна канализационна система. Интересното е, че тя е изградена почти 1000 години преди известната вътрешна канализация на минойския дворец в Кносос на остров Крит. Друго невероятно откритие са следи от изкусна металообработка.

пирамида на остров ДаскалиоСнимка: www.dailymail.co.uk Автор: University of Cambridge

Първите доказателства за металообработка били намерени преди около 10 години. Последните разкопки разкрили две работилници, пълни с метални парченца, оловна брадва, калъп за кинжали и други керамични изделия, свързани с този занаят.

Канализацията на пирамидата е открита по време на разкопки на стълбище на долните тераси. Засега не е ясно дали била предназначена за чиста или мръсна вода.

В момента нос Даскалио представлява малко островче, в резултат на покачващото се ниво на Световния океан, но преди 4500 години бил свързан с остров Кирос. През 3-то хилядолетие преди Новата ера, Кирос служел като светилище, където се провеждали различни ритуали. При по-ранни разкопки, извършени от експедиция на университета Кембридж, археолозите се натъкнали на множество мраморни скулптури, човешки фигури, за които се смята, че вдъхновили западни творци като Пабло Пикасо. Според експерите тези статуи са изработени другаде и донесени тук, за да бъдат част от ритуалите.

Изкопаната пръст разкрила следи от различни земеделски култури – грозде, маслини, фурми, бадеми, пшеница и ечемик. Еви Маргаритис от археологическия институт в Кипър споделя:

‘Повечето от тези земеделски култури били внесени, тъй като самият остров няма необходимите ресурси за отглеждането им. Това ни кара да се замислим колко развита била разменната система по това време’.

разкопки на остров ДаскалиоСнимка: www.dailymail.co.uk Автор: University of Cambridge

За да се изгради нещо подобно като това на нос Даскалио, били необходими изключително много усилия. Преди 4500 години по склоновете на ‘пирамидата’ имало сгради, което кара учените да смятат, че това може би била една от най-гъсто населените части на Кирос.

Някои от археолозите са на мнение, че нос Даскалио бил толкова гъсто населен, защото всъщност преди 4500 години представлявал естествена защита за пристанището на Кирос, с гледка към открито море.

Разкопките на нос Даскалио продължават и до днес. Нищо чудно скоро да станем свидетели на поредното главозамайващо откритие на този малък къс земя!