Металообработка и инженерство на 4000 години!

Преди повече от 4000 години, древните хора са издялали цялата повърхност на естествено пирамидално оформения нос Даскалио на гръцкия остров Кирос. Изградени са тераси, покрити с над 1000 тона бял камък, превръщайки го в стъпаловидна пирамида, издигаща се от Егейско море. Това е най-внушителната структура направена от хора в архипелага на Цикладите.

гръцка пирамидаСнимка: www.theguardian.com

През 2017 година под повърхността на терасите са скрити следи от истинско майсторство и инженерство, които са способни да се конкурират със забележителния екстериор на пирамидата. Археолози от три различни страни участват в разкопките, като вече са открили доказателства за сложна канализационна система. Интересното е, че тя е изградена почти 1000 години преди известната вътрешна канализация на минойския дворец в Кносос на остров Крит. Друго невероятно откритие са следи от изкусна металообработка.

древна металообработкаСнимка: www.theguardian.com

Първите доказателства за металообработка били открити преди около 10 години. Последните разкопки разкрили две работилници, пълни с метални парченца, оловна брадва, калъп за кинжали и други керамични изделия, свързани с този занаят.

Канализацията на пирамидата е открита по време на разкопки на стълбище на долните тераси. Засега не е ясно дали е била предназначена за чиста или мръсна вода.

В момента нос Даскалио представлява малко островче, в резултат на покачващото се ниво на Световния океан, но преди 4000 години е бил свързан с остров Кирос. През 3-то хилядолетие преди Новата ера, Кирос е бил светилище, където се провеждали различни ритуали. При по-ранни разкопки, проведени от експедиция на университета Кембридж, археолозите открили множество мраморни скулптури, човешки фигури, за които се смята, че са вдъхновили западните творци като Пабло Пикасо. Смята се, че тези статуи са изработени другаде и донесени тук, за да бъдат част от ритуалите.

Изкопаната пръст разкрила следи от различни земеделски култури – грозде, маслини, фурми, бадеми, пшеница и ечемик. Еви Маргаритис от археологическия институт в Кипър споделя:

Повечето от тези земеделски култури са били внесени, тъй като самият остров няма ресурсите необходими за отглеждането им. Това ни кара да е замислим колко развита е била разменната система по това време’.

За да се изгради нещо подобно като това на нос Даскалио, са били необходими изключително много усилия. Преди 4000 години склоновете на ‘пирамидата’ били покрити със сгради, което кара учените да смятат, че това може би била една от най-гъсто населените части на Кирос.

древна канализацияСнимка: www.theguardian.com

Някои от археолозите са на мнение, че нос Даскалио е бил толкова гъсто населен, защото всъщност преди 4 000 години е представлявал естествена защита за пристанището на Кирос, с гледка към открито море.

Разкопките на нос Даскалио продължават и до днес. Нищо чудно скоро да станем свидетели на поредното главозамайващо откритие на този малък къс земя.