Загадъчният камък Сейуит в Перу

В археологическия обект Сейуит в Перу, на около 200 километра от древния град Куско, се намира без съмнение един от най-мистериозните монолити в страната – камъкът Сейуит.

Според някои учени този археологически обект представлявал светилище, свързано с култа към водата, където според легендите имало храм покрит със златни плочи. В района са открити множество артефакти, но това, което привлича вниманието най-силно е камъкът Сейуит – масивна скала покрита с повече от 200 геометрични и животински фигури.

загадъчен камъкСнимка: www.wikimedia.org

Когато испанските конкистадори пристигнали в светилището, според труда на Джон Хеминг ‘Монументите на инките’, храмът бил ръководен от свещеник на име Асарпай, който не се оставил да бъде заловен от испанците, като скочил от висок водопад.

В останките от храма не са открити следи от злато, но целият археологически обект е покрит с масивни блокове от вулканична скала (андезит) и стълбища, които изграждат бегла картина на това, което представлявало светилището в далечното минало.

древен камъкСнимка: www.ancientpages.com

Без съмнение най-загадъчния от всички андезитни блокове е камъкът Сайуит. Върху него са издълбани стотици фигури – сгради, канали, както и различни животни. Размерът на монолита е приблизително 2 на 4 метра, с височина около 1.8 метра.

древен монумент ПеруСнимка: www.megalithic.co.uk

Камъкът е открит на върха на хълма Конкача и някои от експертите вярват, че бил използван като топографски модел на отводнителна система. Издълбани върху камъка лесно могат да се видят тераси, езера, каскади и напоителни канали.

Докато точната функция на камъка остава загадка, изследователят доктор Алан Андрюс вярва, че този монолит бил използван като умален модел на потока на водата в градовете на древните хора, върху който може да се тества системата, да се опише и ако се налага да се коригира. След изработването и тестването на системата в умален мащаб, древните инженери са имали модел, по който да работят в реални размери. Тази теория се потвърждава от следи по камъка, които сочат, че някои части от него били преправяни в миналото, за да се промени потока на водата.

Хълмът Конкачазагадъчен камък ПеруСнимка: www.ancient-origins.net

Сред учените има и теории, които гласят, че камъкът Сейуит бил част от религиозни ритуали в ролята на символ на Вселената или в ритуали свързани с култа към водата.

Съществуват и предположения, че камъкът представлява модел на напоителна система или дори модел на цялата империя на инките. Според някои експерти различните фигури на животни върху камъка символизират различните райони от империята им. Джунглите са отбелязани с животни като маймуни, игуани и ягуари, а крайбрежието с октоподи и раци.

Рисунка от 1955 година, акцентираща върху животните по камъка Сейуит
камъкът СейуитСнимка: www.amusingplanet.com

Кой е изработил впечатляващия монумент също остава мистерия. Макар да се знае със сигурност, че мястото било светилище на инките, археолозите не са сигурни дали те са го направили или камъкът е изглеждал по този начин дълго преди това.

Въпреки че камъкът Сейуит е обгърнат от загадки, той разкрива пред археолозите част от културата на народите обитавали Южна Америка преди пристигането на конкистадорите.