Камъкът Кочно – неразгаданата 5000-годишна мистерия!

Камъкът Кочно в Шотландия е загадка за археолозите, която и до днес не е разкрита. Върху него има десетки изрисувани спирали, издълбани вдлъбнатини, различни геометрични форми, следи от стъпки и още редица други рисунки, като размерът му е 12.8 на 7.9 метра. За камъка се смята, че е най-добре запазеното произведение на изкуството от бронзовата епоха. Подобни рисунки са откривани из цяла Европа, но досега никой не е успял да разгадае какво символизират.

Каменната плоча е открита през далечната 1887 година във ферма от Рев Джеймс Харви. През средата на 20-ти век, археологът Лудвиг Ман начертал линии, с помощта на които се опитал да установи дали нарисуваното има връзка с астрономически феномени. Много археолози работили по разшифроването на изображенията чак до 60-те години, когато Университета в Глазгоу взема решението камъкът да бъде заровен отново, с цел да бъде предпазен от вандали и метеорологичното време.

древния камък КочноСнимка: www.historyscotland.com

През 2017 година екип от археолози решава, че е настъпил моментът да се продължи изследването на Кочно. Проектът включва повторно разравяне на камъка и създаване на подробен триизмерен модел, който може да бъде изследван с по-напреднала технология. Учените се надяват, че този път ще успеят да разгадаят посланията на хората от преди 5000 години. След като приключат изследванията, учените възнамеряват да заровят камъка отново.

Има много теории за това какво е изобразено върху плочата Кочно. Някои от най-популярните сред научните среди са, че това е карта на околностите, като спиралите и точките изобразяват близките местности, възвишения и реки. Има предположения, че това е карта, посочваща местата на селищата в долината.

Други са на мнение, че това представлява звездна карта, тъй като много от спиралите наподобяват звезди с планети около тях. Уфолозите смятат, че изображенията са дело на извънземна раса или, че отразяват събития свързани с присъствието им. Интересно е, че върху камъка има изобразени стъпки от хуманоид, но само с 4 пръста.

древна мистерия в ШотландияСнимка: www.look4ward.co.uk

Сред предложените теории има и такива свързани с древни ритуали. Някои археолози смятат, че спиралите посочват местата, където трябва да се поставят използваните в ритуалите съдове. Други са на мнение, че мястото било портал, свързващ земния с отвъдния живот.

Историкът Александър Маккълъм споделя:

‘Някои хора мислят, че камъкът Кочно е карта, показваща другите селища в долината Клайд. Аз смятам, че най-вероятно каменната плоча е използвана с различни цели през годините, а не само с една определена. А що се отнася до символите, много учени са на мнение, че древните хора използвали мястото като портал между живота и смъртта, символ на прераждането’.

Доктор Кени Брофи, местен археолог от университета в Глазгоу и ръководител на проекта по разравянето, се надява, че новите методи на изследване ще доведат до разгадаване на загадката на камъка Кочно.