Мистериозният камък Ал Наслаа – разделен с лазерна прецизност

Оазисът Таяма в Саудитска Арабия е прочут със скалните си образувания и рисунки, както и с историческото си наследство. В миналото бил част от основен търговски път, а също и мястото, където живеел вавилонският владетел Набонидус. За оазиса се говори в редица библейски и асирийски текстове, като се споменават голямото разнообразие от скални рисунки, някои от които на възраст от 4000 години. Едно от най-впечатляващите скални образувания в Таяма е камъкът Ал Наслаа – пясъчна скала, разделена на две части, като всяка от двете му половини стои върху пиедестал. Разрезът между двете части е толкова прецизен, че сякаш е направен с лазер.

камъкът Ал НаслааСнимка: www.ancient-origins.net

По-голямата част от Арабския полуостров е от варовикови скали, пясъчник и шисти, които се наслагвали в продължение на милиони години. Учените са на мнение, че са се формирали в плитки крайбрежни води. В днешни дни в арабската пустиня духат силни ветрове, както има и периоди на силни валежи. Комбинацията от тези климатични условия е причината за повечето причудливи скални образувания в района.

прецизен лазерСнимка: pinimg.com

Според някои учени камъкът Ал Наслаа е точно такъв пример. Каменният блок е с висока археологическа стойност, тъй като върху него има рисунки, според едни изобразяващи кон, а според други – камила. Основите на двете половини, както споменахме по-горе, наподобяват пиедестал, което е резултат от комбинацията между постоянно духащите ветрове и ронливата скала.

Подобни скални формации има в Бялата пустиня в Египет, приличащи на гигантски каменни гъби. Не е напълно ясно дали Ал Наслаа е такава формация, но от части прилича. Обикновено тези образувания са по-закръглени и гладки в горната си част, докато Ал Наслаа е прекалено ръбат. Според някои учени може би все още е в етап на формация.

Скална гъба в Бялата пустиняСаудитска АрабияСнимка: www.ancient-origins.net

Но по-интересната част от този мегалит е ‘разрезът’ между двете половини. Геолози, които са изследвали Ал Наслаа твърдят, че това е резултат от разместване на земните пластове, което довело до разделяне на каменния блок по протежението на пукнатина.

Разбира се има и предположения, че ‘разрезът’ не е дело на природата, а на древна технологично напреднала цивилизация или дори на извънземни същества. Като цяло научните среди не отхвърлят възможността това да е изкуствено създадено, като се взема предвид почти перфектно правата линия между двете половини.

древна технологично напреднала цивилизацияСнимка: www.ameba.jp

Друга следа, която подсказва, че ‘разрезът’ може да е умишлено направен, са рисунките върху Ал Наслаа. Някои предполагат, че каменният блок може би е използван в някакъв древен ритуал или е олицетворявал божество. Въпреки че други са на мнение, че ‘разрезът’ и рисунките нямат връзка, тъй като не се наблюдава никаква симетрия помежду им.

За нито една от теориите няма твърди доказателства. Докато не бъдат открити такива, въпросите ще продължат да разпалват въображението ни!