Kампонг Aйер – най-голямото селище в света на кокили!

На бреговете на река Бруней, която преминава през столицата на Султанство Бруней – Бендар Сери Бегаван, се намира Kампонг Aйер (известно още като Водното селище). То се състои от 42 близки едно до друго села обитавани от 1300 години. Населението му е около 30 000 души или близо 10 процента от цялото население на страната. Любопитен факт е, че Кампонг Айер е най-голямото селище в света издигнато на кокили!

водно селище

водно селище на кокили

Селището е добре устроено и в него има всичко необходимо въпреки, че на пръв поглед изглежда като откъснато от света! Тук има училища, полицейски управления, противопожарни служби, болници, пазари и джамии всички построени на кокили и свързани по между си с пътеки и пешеходни мостове (общата им дължина е приблизително 36 километра).

селище на кокили

За строежа на къщите е използван основно бетон и дърво, а дизайнът им е изключително семпъл. За ремонтирането на по-старите къщи се използват съвременни материали. Всяка къща е снабдена с електричество и чиста вода. Транспортните линии, канализацията, системата за отстраняване на боклука, достъпа до интернет и пощенските услуги са само част от удобствата, които са на разположение на жителите от Водното селище.

селище в Султанство Бруней

водно селище в Султанство Бруней

Първите известни заселници по бреговете на реката са от 8-ми век след Христа. От 15-ти до 17-ти век (в този период Брунейската империя обхващала по-голямата част от остров Борнео включително и южните части на Филипините) селището било важен административен и търговски център.

селище на кокили в Султанство Бруней

С нашествието на испанците, германците и британците, в края на 18-ти век империята се разпада, а от там и значението на Kампонг Aйер като важен център остава в миналото.

древно селище в бруней

къщи на кокили

Първоначално то било разположено много по-близо до устието на реката отколкото е сега. Предполага се, че е преместено до сегашното си местоположение през 17-ти век по време на гражданската война между 13-тия и 14-тия султан на Бруней.

водното селищеСнимки: www.amusingplanet.com

Днес Kампонг Aйер е селище с национално значение за Султанство Бруней и за запазването му държавата полага големи усилия.