Kампонг Aйер – най-голямото селище на кокили в света!

По бреговете на река Бруней* се намира Kампонг Aйер, известен още като Водното селище. То се състои от 42 близки едно до друго села, обитавани от 1300 години насам. Населението му е около 30 000 души или малко над 7 процента от цялото население на Султанство Бруней. Любопитен факт е, че Кампонг Айер е най-голямото селище в света издигнато на кокили!

река Бруней* – преминава през столицата Бендар Сери Бегаван.

къщи на кокили

Селището е добре устроено и в него има всичко необходимо, въпреки че на пръв поглед изглежда като откъснато от света. Тук има училища, полицейски управления, противопожарни служби, болници, пазари и джамии всички построени на кокили и свързани помежду си с пътеки и пешеходни мостове (общата им дължина е приблизително 36 километра).

За строежа на къщите е използван основно бетон и дърво, а дизайнът им е изключително прост. За ремонтирането на по-старите къщи се използват съвременни материали. Всяка къща е снабдена с електричество и чиста вода. Транспортните линии, канализацията, системата за отстраняване на боклука, достъпа до интернет и пощенските услуги са само част от удобствата, които са на разположение на жителите от Водното селище.

Първите известни заселници по бреговете на реката са от 8-ми век след Христа. От 15-ти до 17-ти век селището било важен административен и търговски център. В този период Брунейската империя обхващала по-голямата част от остров Борнео включително и южните части на Филипините.

С нашествието на испанците, германците и британците, в края на 18-ти век, империята се разпада, а от там и значението на Kампонг Aйер като важен център остава в миналото.

селище на кокилиСнимки: www.amusingplanet.com

Първоначално то било разположено много по-близо до устието на реката отколкото е сега. Предполага се, че е преместено до сегашното си местоположение през 17-ти век по време на гражданската война между 13-тия и 14-тия султан на Бруней.

Днес Kампонг Aйер е селище с национално значение за Султанство Бруней и за опазването му се полагат големи усилия.