Мистериозните каменни лабиринти на Колския полуостров в Русия

В началото на месец октомври 2014 година бе финализирана експедиция проведена от организацията ‘Космопоиск’* на територията на Колския полуостров в Русия. В изследваните територии се намират 5 загадъчни каменни лабиринта, наричани от местните ‘Вавилони’. За някои от тези археологически монументи се твърди, че са на възраст от над 4000 години, което ги поставя рамо до рамо с египетските пирамиди. Традиционната наука свързва лабиринтите с религиозните вярвания на северните народи. Въпреки това, един от най-известните изследователи на аномалии в Русия, Вадим Чернобров, директор на ‘Космопоиск’, е убеден, че каменните лабиринти са служели като маркери за древните мореплаватели.

Космопоиск* – организация за изследване на паранормални явления на територията на Русия, създадена през 1980 година. Първоначално съществува като изследователска група към Московския авиационен институт, докато в момента се занимава с феномена НЛО, с Тунгуския метеорит и други аномалии.

От гледна точка на формата, ориентацията и техниката на построяване повечето от лабиринтите си приличат по няколко характерни особености. Първо, всички се намират в близост до море (с изключение на един, който е изграден в долината на река Поной), но на такова място, че да не бъдат повредени от морските вълни. Второ, около повечето от тях са открити артефакти от Неолитния период. Трето, използваните камъни за създаването на лабиринтите не са били специално обработени. Четвърто, повечето монументи представляват двойна спирала или са във формата на буквите W или E. И пето, размерите на ‘Вавилоните’ варират от 10 до 40-50 метра в диаметър.

каменни лабиринти РусияСнимка: www.look4ward.co.uk

Един най-популярните каменни лабиринти в полярния кръг може да бъде достигнат пеша от малкото градче Кандалакши, намиращо се в южните части на Колския полуостров, на около 1500 километра от Москва. Пътеките преминават през гористи местности, като днес те са белязани с табели, тъй като тази местност вече е популярна туристическа дестинация.

мистериозни каменни лабиринтиСнимка: paranormal-news.ru

Тези така наречени лабиринти се срещат по бреговете на Бяло море, Баренцово море, на територията на скандинавските страни, както и във Великобритания. Все още не е ясно каква е била целта на монументите, като съществуват различни мнения по въпроса. Някои смятат, че каменните структури били използвани в различни ритуали, докато други са на мнение, че това са древни капани за риба или ориентири за корабите.

Мореплавателите е трябвало да поставят някакви ориентири по бреговете, с които да маркират безопасните места за навлизане в открито море. В древността корабите опитвали да се опазят от бурите, като се движат близо до бреговете, но в някои случаи било по-подходящо да се използва по-кратък път през проливи, заливи или дори открито море. Има вероятност тези каменни структури да са маркирали безопасните маршрути’ – твърди Вадим Чернобров.

древни каменни лабиринти Колски полуостровСнимка: www.look4ward.co.uk

С цел да докажат теориите си, участниците в експедицията използвали специални инструменти, чрез които измерили от колко голямо разстояние лабиринтите могат да бъдат забелязани от към морето. Чернобров вярва, че каменните структури са с кръгла форма, за да могат да бъдат забелязани от голямо разстояние, независимо от положението на Слънцето през продължителния полярен ден. Изследователите също така забелязали, че лабиринтите никога не попадат в сянката на скали или други земни форми и ясно се открояват от заобикалящия ги пейзаж, дори покрити с мъх или сняг през зимата.

древна мистерия РусияСнимка: www.wikimedia.org

Въпреки убежденията на изследователите от ‘Космопоиск’, тази теория не е приета в други научни кръгове. Повечето учени са на мнение, че ‘Вавилоните’ били използвани от древните хора в различни религиозни ритуали. Има предположения, че ‘коридорите’ в лабиринтите олицетворяват пътя към отвъдното, или че имат за цел да задържат душата на починал човек в земния свят.

каменни структури РусияСнимка: bloggermymaze.wordpress.com

Съществува и друга теория за целта на каменните лабиринти. Тъй като са изградени в непосредствена близост до морето, в региони богати на риба, някои учени допускат, че структурите всъщност представляват капани. Когато се вдигне нивото на водата по време на прилив, рибата навлиза в лабиринта, а с отлива част от нея не успява да намери обратния път и остава в капан на каменните структури. Въпреки логичното обяснение Константин Коткин, изследовател от историческия музей в Мурманск, твърди, че за да могат да се изхранват по този начин, древните хора е трябвало да изградят огромно количество от каменните структури, което до този момент не е потвърдено.

мистерия в полярния кръг РусияСнимка: www.barentsphoto.com

Друг въпрос без отговор, свързан с каменните лабиринти на Колския полуостров, е на каква възраст са те? В средата на миналия век учените са стигнали до заключението, че структурите са приблизително на 4000 години, докато съвременните изследователи са на мнение, че те са далеч по-млади.

За жалост науката не може категорично да каже каква е възрастта на мистериозните каменни структури и това за какво са били използвани в действителност. Тези древни монументи не ни предоставят необходимата информация за произхода и предназначението си, което ни затруднява изключително много в доказването или отхвърлянето на която и да било теория. Всяка една от тях е вероятна, но е важно да бъде подкрепена с факти. Това, което е сигурно за момента е, че каменните лабиринти на Колския полуостров са изключително ценен археологически монумент, който ни демонстрира уникалността на древните обитатели на северните части на Русия’ – завършва Коткин.