Каменните църкви в Етиопия – чудо в християнския свят!

Каменните църкви в Лалибела, често пъти определяни като едно от чудесата на християнския свят, се намират в северната част на провинция Уоло, Етиопия. Археолозите предполагат, че всичките 11 църкви били издигнати в периода 12-13-ти век. Построени са от християнския цар Лалибела (от династията Загуе) и се намират на 2630 метра надморска височина. Градът, в който са разположени църквите, първоначално носел името Роха, но в последствие е преименуван на Лалибела.

Как се зародила идеята за построяването на каменните църкви?

Според легендите в състояние на наркотичен транс от отрова, с която се направил опит да бъде убит, царят получил видение, според което трябвало да издигне ‘втори Йерусалим’ в столицата Роха. Той приел съня си за знак и решил да построи 10 църкви на брега на река Йордан. Малко след смъртта на владетеля, царицата издига 11-тата църква.

Това което прави църквите уникални е фактът, че те не са построени, а издълбани в скалата! Били наети майстори-каменоделци от Александрия и Йерусалим, а целият процес отнел около 100 години! Според археолозите каменните църкви в Етиопия били изсечени в скалата отгоре надолу (така както и храмът Кайлаш в село Елора, Индия). Църквите са свързани помежду си с издълбани в скалата тесни тунели.

От всички каменни църкви най-голяма (33.7 на 23.7 метра) е Бет Медхане Алем (‘Храмът на Христос Спасителя’) – висока 11.6 метра. За тази църква се предполага, че е копие на катедрала, съществувала някога в град Аксум, Етиопия.

църквата Бет Медхане Алемдревна църква ЛалибелаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: MarcD (CC BY-SA 3.0)

Най-посещавана от туристите е цървата Бет Мариам (‘Храмът на Дева Мария’). Специфичното при тази църква, е че прозорците ѝ са изсечени във формата на гръцки и римски кръстове. Съществува предание, според което в съня на цар Лалибела се явил Христос, който докоснал централната вътрешна колона на църквата. И в този момент по нея се появили множество надписи, описващи минали и бъдещи събития. След този сън царят разпоредил въпросната колона да бъде обвита с плат, тъй като не всеки простосмъртен можел да види написаното.

църквата Бет Мариамкаменна църква антропология

Друга също дълбоко почитана църква е Бет Георгис – посветена на Свети Георги, покровител на Етиопия. Бет Георгис е по-отдалечена от останалите църкви, а основата ѝ наподобява кръст. В църквата може да се види стенопис със Свети Георги, който убива змея. Фалшивите ѝ прозорци наподобяват църквите в град Аксум.

църквата Бет Георгискаменна църква ЕтиопияСнимка: pixabay.com Автор: dMz

Благодарение на грижите на поколения свещеници, каменните църкви запазили първоначалния си облик и са отворени за посещения. Каменните църкви в Лалибела са едни от най-значимите забележителности не само в Етиопия, но и в целия християнски свят. Доказателство за това са хилядите туристи, които ги посещават всяка година!


Видео: YouTube channel ‘Az Znam / I Know’