Каменните църкви в Етиопия – чудо в християнския свят!

Каменните църкви в Лалибела, често пъти определяни като едно от чудесата на християнския свят, се намират в северната част на провинция Уоло, Етиопия. Археолозите предполагат, че всичките 11 църкви са били издигнати в периода 12-13-ти век. Построени са от християнския цар Лалибела (от династията Загуе) и се намират на 2630 метра надморска височина. Градът, в който се намират църквите, първоначално е носел името Роха, но в последствие е преименуван на Лалибела.

Как се е зародила идеята за построяването на каменните църкви?

Според легендите в състояние на наркотичен транс от отрова, с която се направил опит да бъде убит, царят получил видение, според което трябвало да издигне ‘втори Йерусалим’ в столицата Роха. Той приел съня си за знак и решил да построи 10 църкви на брега на река Йордан. Малко след смъртта на владетеля, царицата издига 11-тата църква.

каменни църкви Лалибела

каменните църкви в Лалибела

Това което прави църквите уникални е фактът, че те не са построени, а издълбани в скалата! Били наети майстори-каменоделци от Александрия и Йерусалим, а целият процес отнел около 100 години! Според археолозите каменните църкви в Етиопия са били изсечени в скалата отгоре надолу (така както и храмът Кайлаш в село Елора, Индия). Църквите са свързани помежду си с издълбани в скалата тесни тунели.

От всички каменни църкви най-голяма (33.7 на 23.7 метра) е Бет Медхане Алем (‘Храмът на Христос Спасителя’) – висока 11.6 метра. За тази църква се предполага, че е копие на катедрала, съществувала някога в град Аксум, Етиопия.

каменни църкви Етиопия

каменните църкви в Етиопия

Най-посещавана от туристите е цървата Бет Мариам (‘Храмът на Дева Мария’). Специфичното при тази църква, е че прозорците ѝ са изсечени във формата на гръцки и римски кръстове. Съществува предание, според което в съня на цар Лалибела се явил Христос, който докоснал централната вътрешна колона на църквата. И в този момент по нея се появили множество надписи, описващи минали и бъдещи събития. След този сън царят разпоредил въпросната колона да бъде обвита с плат, тъй като не всеки простосмъртен можел да види написаното! Църквата Бет Мариам може да бъде лесно разпозната от останалите църкви по стотиците релефи по фасадата ѝ.

каменни църкви

Лалибера каменни църкви

Етиопия каменни църквиСнимки: worldfortravel.com

Друга също дълбоко почитана църква е Бет Георгис – посветена на Свети Георги, покровител на Етиопия. Бет Георгис е по-отдалечена от останалите църкви, а основата ѝ наподобява кръст. В църквата може да се види стенопис със Свети Георги, който убива змея. Фалшивите ѝ прозорци наподобяват църквите в град Аксум.

Благодарение на грижите на поколения свещеници, каменните църкви са запазили първоначалния си облик и са отворени за посещения. Каменните църкви в Лалибела са едни от най-значимите забележителности не само в Етиопия, но и в целия християнски свят. Доказателство за това са хилядите туристи, които ги посещават всяка година!