Мистерията на каменните топки от Централна Америка

Загадъчните каменни топки може да се видят в различни части на Централна Америка, но тези открити в южните предели на Коста Рика са най-многобройни и най-добре запазени – около 300! Една част от тях са вкопани в земята, а други са разпръснати. За съжаление много от сферите са преместени от оригиналните им места, което от своя страна сериозни затруднява датировката. Въпреки че едни от най-големите топки са с тегло от над 16 тона и диаметър около 2 метра, учените вярват, че те са дело на човека!

От какво са направени сферите?

Повечето са от гранодиорит – твърда магмена скала. А една по-малка част от твърд материал, наподобяващ варовика (образува се от утайките на черупки).

каменни топкиСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Rodtico21 (CC BY-SA 3.0)

През 30-те години на миналия век американската компания United Fruit изнася част от производството си в Коста Рика. По време на обезлесяването около делтата на река Дикис (мястото било предвидено за бананова плантация) работниците увредили част от каменните топки, защото ги премествали с тежка техника и палели сухите треви около тях. Сериозни вреди на сферите били нанесени и от златотърсачите по това време. Убедени, че в тях има скрити съкровища, те ги взривявали с помощта на динамит. Разбира се, те не открили това, което търсели, но някои от кълбата били непоправимо увредени.

Самюъл Къркланд Лотроп, учен от Харвардския университет, организирал експедиция до Коста Рика по време, на която изследвал около 200 от мистериозните сфери. Той установил наличието на пет големи групи от топки, а подредбата им предполага, че се използвали с ритуални или астрономически цели. Според учения не всички топки датират от един и същи период. Изследванията му показват, че по-голямата част от сферите са от периода 800 година преди Христа до 1200 година след Христа. За друга много по-малка група от сферите се предполага, че е от периода 200 година преди Христа до 1500 година след Христа.

мистериозни каменни сфериСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Rodtico21 (CC BY-SA 3.0)

Даваните във времето предположения, обясняващи произхода и функциите на топките са изключително разнообразни:

  • според някои изследователи каменните топки произхождат от изгубения континент Атлантида
  • според други те са създадени от природата
  • много учени подкрепят тезата, че в праисторическа Америка камъните имали астрономически функции. Любопитен факт е, че част от топките са подредени в различни геометрични фигури, сочещи към магнитния север на Земята
  • има дори предположение, че сферите служели като ‘навигационни маркери’ за кацащите в района космически кораби
  • много разпространена теза е, че големината на кълбото символизирало ранга на вожда от дадено племе
  • безспорно най-оспорваната и интересна теория е, че топките са поставени от индианците (много преди идването на Христофор Колумб), с цел улавяне и настройване на течащата енергия. Предполага се, че индианците размеквали и оформяли сферите с помощта на специална отвара. Но и досега никой не е успял да демонстрира как може да се въздейства на гранита по химичен начин така, че да му се придаде желаната форма.

каменни топки Коста РикаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Anton Rodtico21 (CC BY-SA 2.0)

Любопитен факт е, че не е намерена нито една незавършена топка, а мистерията около тях остава! В днешно време освен в музеите в Централна Америка каменните сфери служат и като декорация в училища, болници и административни сгради.