Защо наричат Каменната гора в Китай ‘първото чудо на света’?

На приблизително 120 километра югоизточно от китайския град Кунмин (Градът на вечната пролет), провинция Юннан, се намира националният парк ‘Каменна гора’ (Шилин). Хиляди островърхи скали, покрити с мъхове, лишеи и увивни растения напомнят вкаменели дървета, като по този начин създават илюзията за огромна гора. Паркът се простира на площ от около 400 квадратни километра и включва няколко каменни гори, водопади, езера, пещери и дори подводна река. Любопитен факт свързан с него е, че през 2007 година селцето Суогей и каменната гора Найгу, намиращи се на територията му, са добавени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Скупчените варовикови колони, наподобяващи флейти, се издигат до 30 метра височина, като образуват помежду си лабиринт от тесни проходи, пещери и проправени от местните жители пътеки. На места се срещат естествени или построени от хората мостчета, от които се разкрива неповторима гледка към парка. Издялани в причудливи форми от времето и природните стихии, красотата на безбройните скали е вдъхновила много китайски поети.

Каменна гора природна забележителностСнимка: pixabay.com Автор: hbieser

Как се образувала Каменната гора?

Преди около 270 милиона години на мястото ѝ имало огромен варовиков блок. В резултат от движенията на земната кора той се издигнал и се оформило плато, а по варовика се появила мрежа от вертикални пукнатини. С течение на времето богатата на въглероден двуокис почва започнала да действа като слаба киселина, а дъждовната вода отмивала варовиковия материал. Така постепенно първоначалните леки напуквания по блока се трансформирали в огромни пукнатини, за да оформят съвременния облик на гора от безброй скални образувания, наподобяващи човешки фигури, животни и растения.

Легенди за Каменната гора

  • Историята разказва за красиво момиче на име Ашима, което било отвлечено от богат земевладелец. Щом научил за стореното нейният любим Ахаи се опитал да я спаси с помощта на магия. Но за лош късмет на влюбените Ашима загинала, след което се превърнала в скала (днес носи името ѝ). Легендата завършва с това как девойката все още чака своя Ахаи. Според друга версия Ашима и Ахаи се влюбили и поискали да се оженят, но им било забранено да бъдат заедно. От мъка момичето се превърнало в скала.
  • Друга история за гората е свързана с Чжан Голао – герой от китайската митология, един от осемте безсмъртни в Даоизма (система от тясно свързани помежду си китайски философии и религиозни концепции). Един ден, разхождайки се из равнината, Чжан Голао се натъкнал на няколко усамотили се млади двойки. За да останели влюбените необезпокоявани, той издигнал скупчени каменни колони, които оформили своеобразен лабиринт с множество уединени кътчета за тайни срещи.
  • В опит да наводни земеделски земи чудовище на име Асабе използвало магическия си камшик, с който започнал да премества огромни скали, препречвайки течението на река Нанпан. Слухът бързо се разпространил и смел млад мъж се втурнал към въпросното място, за да се изправи срещу Асабе. След дълга и тежка битка чудовището било надвито и принудено да се оттегли, оставяйки след себе си скалите, по които ясно личали следите от камшика му. Според легендата така се образувала Каменната гора.

Каменна гора в Китай

Едва ли някой би могъл да остане равнодушен пред комбинацията от ерозирали скали, пещери и водни каскади. Ето защо още по време управлението на династия Мин (1368-1644 година) природният феномен става популярен като ‘Първото чудо на света’. Не случайно местните казват, че ако се намирате в провинция Юннан и не сте посетили парка, то само сте си изгубили времето!