Гигантската каменна глава в джунглите на Гватемала

Преди повече от половин век, дълбоко в джунглите на Гватемала, била открита гигантска каменна глава. Лицето, гледащо към небето, има добре изразени черти – тънки устни и голям нос. Учените са на мнение, че тези черти по-скоро са европеидни (по-конкретно територията на планината Кавказ, на границата между Европа и Азия) и не са характерни за нито една цивилизация населявала Южна Америка преди пристигането на испанците. Откритието бързо придобива популярност, но след това също толкова бързо се забравя.

За пръв път се разчува за откритието, когато Оскар Рафаел Лара Падила, доктор по философия и адвокат, получава снимка на главата през 1987 година. Заедно с нея имало и писмо, в което пишело, че снимката е направена през 50-те години на 20-ти век от собственика на земята, където е открита главата, ‘някъде в джунглите на Гватемала’.

гигантска глава ГватемалаСнимка: www.ancient-origins.net

Снимката и писмото били публикувани в списание ‘Ancient Skies’ (‘Древни небеса’), което било прочетено от изследователя Дейвид Хатчер Чаилдрес. Той успял да се свърже с доктор Падила, който пък от своя страна вече бил успял да намери собствениците на земята – семейство Биене. Те описали, че главата се намира на около 10 километра от малко село в провинция Демокрасиа, Южна Гватемала.

Въпреки големия ентусиазъм от получената информация, в крайна сметка доктор Падила и Дейвид Чаилдрес останали силно разочаровани. Главата била унищожена преди повече от 10 години. Била използвана от революционери като мишена за упражнение по стрелба. Това почти изцяло разрушило лицето на главата. Очите, носът и устата били напълно унищожени. Все пак учените успели да измерят монумента – височината му била почти 6 метра. За съжаление изследователите така и не се завърнали при главата, поради множеството сблъсъци между бунтовниците и армията на Гватемала в района.

Унищожаването на главата означава и заличаване на част от историята. Главата била забравена, но за щастие, през 2012 година, това се променило. Тогава излиза филмът ‘Откровенията на маите за 2012 година и отвъд’, в който гигантската глава е спомената като доказателство за среща на древните цивилизации с извънземни същества. Продуцентите публикували документ, предоставен им от археолога Хектор Махия. Документът гласи следното:

‘Заявявам, че този паметник не притежава лицеви характеристики на маите, олмеките или която и да било цивилизация обитавала тези земи преди идването на испанците. Създаден е от необикновена и изключително напреднала цивилизация, притежаваща познания, за които няма свидетелства на планетата ни’.

Вместо да помогне с разрешаването на загадката около древния монумент, този документ има точно обратния ефект – хвърля цялата история в ръцете на скептичната, и то с право, аудитория, която смята, че всичко това е с рекламна цел. Дори съществуването на самото писмо, съдържащо въпросния документ, е поставено под съмнение.

Въпреки това няма доказателства, че гигантската глава не съществува или че снимката направена от семейство Биене е фалшифицирана. Така че ако предположим, че този монумент е реален, то остава въпроса кой го е направил и защо?

каменна глава от цивилизацията на олмекитеолмекска цивилизацияСнимка: www.ancient-origins.net

Всъщност районът, в който се намира гигантската глава е известен с други подобни монументи – каменни глави, гледащи към небето, за които се знае, че са останали от цивилизацията на олмеките*. Въпреки че олмеките обитавали земите покрай Мексиканския залив, техни паметници са откривани на хиляди километри от там, включително и в провинция Демокрасиа.

цивилизация на олмеките* – съществува от 1400 до 400-та година преди Новата ера.

Но гигантската каменна глава от снимката не прилича на тези, оставени от цивилизацията на олмеките. Филип Копенс, белгийски автор, повдига въпроса дали този паметник не е аномалия на олмекската култура или е наследство от друга, непозната такава.

част от статуите на Великденските островимистериозни статуи на Великденските островиСнимка: pixabay.com Автор: SoniaJane

Други въпроси около загадъчния монумент са дали това е само глава, или има и тяло, което се крие под земята, както при статуите на Великденските острови? Дали каменната глава по някакъв начин е свързана с други древни структури в региона? За съжаление голяма част от историята около гигантската каменна глава е поставена под съмнение, но се надяваме, че някой ден изследовател ентусиаст ще разбули тайната около нея!