Календарът на Адам – една от най-старите откривани структури

‘Календарът на Адам’ е както една от най-старите структури на Земята, така и едно от най-противоречивите открития. Повечето учени са на мнение, че ‘Африканският Стоунхендж’, както го наричат още, е по-стар от пирамидите с десетки хиляди години. Намира се в планината Мпумаланга, Южна Африка и представлява кръг от камъни с диаметър от около 30 метра. Приблизителната възраст на структурата е около 75 000 години.

Разпръснати в планините на Южна Африка, има хиляди подобни каменни кръгове. Първото им преброяване е направено през далечната 1894 година от британския изследовател Теодор Бент. Той описал около 4000 кръга. Почти един век по-късно, през 1974 година, броят на описаните кръгове бил около 20 000, а днес вече надвишава 100 000. Повечето от тях са свързани посредством обширна система от пътеки, които някои интерпретират като канали. ‘Календарът на Адам’ се счита за най-прочутия сред каменни кръгове.

Добре запазен каменен кръг 
древна структура Южна АфрикаСнимка: www.ancient-origins.net

Познат сред местните като ‘Родното място на Слънцето’, за мястото започва да се говори през 2003 година. Джон Хейн, пилот от ЮАР, лети над планината Мпумаланга повече от две десетилетия, като кръговете привлекли вниманието му през последните няколко години. Оттогава той започнал да ги снима и изучава. Допитвайки се до експерти от ЮАР, Хейн бил убеден, че кръговете са останки от заграждения за добитък, останали от племената банту, когато мигрирали на север през 14-ти век. Днес се знае, че тази теория не е вярна, тъй като структурите значително се отличават от загражденията правени от племето.

По време на спасителна операция след инцидент със самолет, Хейн попаднал случайно на останките от ‘Календара на Адам’. По-късно той се върнал на мястото и забелязал, че някои от камъните са подравнени с посоките изток, запад, север и юг, също така установил, че има дупки в земята, които са подравнени с изгрева и залеза на Слънцето. След двумесечно проучване на каменния кръг, Хейн установил, че това най-вероятно представлява някакъв календар.

За мястото се твърди, че е календар, тъй като камъните са поставени по начин, по който с помощта на сянката им може да се проследи движението на Слънцето. По залез, камъните в центъра на кръга хвърлят сянка върху тези по периферията, като по този начин се определя времето от годината. Някои от камъните са паднали, но първоначалната структура на кръга може да се види на снимка от въздуха. Всички камъни в кръга са доломит, някои с тегло около 5 тона, а върху двата камъка в центъра има издълбани символи.

Първите изчисления на възрастта на календара били направени с помощта на съзвездието Орион, познато с трите си ярки звезди, образуващи ‘колана на Орион’. Наклонът на въртене на Земята около оста ѝ се изменя с времето, което периодично променя местоположението на звездите на нощното небе. Изменението се нарича прецесия, чийто цикъл продължава 26 000 години. За да се изравнят трите звезди от Орион с трите камъка от кръга, поставени в същата подредба, трябва да се върнем приблизително 75 000 години назад във времето.

Подредба на камъните в ‘Кръга на АдамКалендара на Адам

Изследвания на степента на разпадане на доломита през 2009 година, показват според някои учени, че кръгът може да е дори и по-стар. Но тези резултати били отхвърлени, тъй като експертите няма как да определят дали камъните не са били изложени на климатичните условия преди да бъдат подредени в ‘Календара на Адам’.

Едно от последните и най-интригуващи открития за каменния кръг са звукови вълни, които се образуват под самия календар. Според учените вълните образуващи се там придобиват геометричната форма на кръга. Експертите не са наясно какво точно означава това, но предстоят подобни изследвания и при други каменни кръгове в местността.

Календарът на Адам крие още много тайни – кой го е изградил, каква е била тази цивилизация и как са го направили с такава прецизност? Може би бъдещите проучвания ще разбулят тайната около каменните кръгове в Южна Африка и ще разкрият част от далечното и забравено минало на Земята!