Какво са носели войниците на бойното поле през вековете?

Хората воюват помежду си от най-древни времена. Предполага се, че оръжията първоначално са били създадени от човека, за да улеснят лова на животни, а по-късно се използвали и при битка с врага, в резултат от конкуренцията за територии и ресурси.

Пещерно изкуство от времето на мезолита (9 600 – 4300 година преди Новата ера) представя сцени на битки между групи стрелци. Някои от най-старите скални рисунки, запечатали актове на насилие между ловци-събирачи, са на възраст от около 10 000 години и се намират в Северна Австралия.

С течение на времето традиционните каменни оръжия биват заменени с бронзови, а в последствие и с железни. Копията, брадвите и мечовете в крайна сметка отстъпват място на мускетите* и съвременните огнестрелни оръжия.

мускет* – ръчно гладкоцевно огнестрелно оръжие. Мускета се характеризира с дълга цев и дулно зареждане. Споменава се за първи път в края на 15-ти век и се използва до средата на 19-ти век.

Фотографската колекция ‘Войнишки запаси’ е дело на Том Аткинсън и чрез нея авторът представя всичко онова, което войникът е носил по време на битка през последните 1000 години. Започвайки с битката при Хейстингс от 1066 година и достигайки до наши дни с войната в Афганистан от 2001 година ясно се забелязва как ‘запасите’ се променят през годините.

английски военен комплект, използван в битката при Хейстингс – 1066 годинавоенен комплект от 1066 година

военен комплект, използван при обсадата на Йерусалим – 1244 годинавоенен комплект от 1244 година

военен комплект, използван в битката при Агинкурт – 1415 годинавоенен комплект от 1415 година

военен комплект, използван в битката при Босуърт – 1485 годинавоенен комплект от 1485 година

Разглеждайки снимките човек има усещането, че гледа късометражен филм за войните през вековете. В тази връзка преди стотици години, когато са отивали на бойното поле войниците носели едноцветни униформи и дори такива в ярки цветове, изработени от плътна материя, която да ги предпазва от вражеския огън. Но с течение на времето оръжията се развивали и ставали все по-опасни и все по-точни от далечно разстояние, което от своя страна наложило и войнишките униформи да бъдат усъвършенствани, за да могат ефективно да защитават човека, който ги носи.

военен комплект, използван в битката при Тилбъри – 1588 година военен комплект от 1588 година

военен комплект, използван в битката при Малплаке – 1709 годинавоенен комплект от 1709 година

военен комплект, използван в битката при Ватерло – 1815 година
военен комплект от 1815 година

В колекцията може да се забележи, че лъжицата за хранене например, присъства навсякъде без изменение във външния ѝ вид, а само на материала, от който е направена. Докато това, което се е използвало за предпазване на главата варира от обикновени шапки до каски, направени от подсилени материали.

френски военен комплект, използван в битката при Сома – 1916 година френски военен комплект от 1916 година

немски военен комплект, използван в битката при Сома – 1916 годинанемски военен комплект от 1916 година

френски военен комплект, използван в битката при Вердюн – 1916 годинавоенен комплект от 1916 година

военен комплект на американски пехотинец – 1917 годинавоенен комплект от 1917 година

Интересно е да се отбележи, че в миналото войниците са носели сравнително малко неща със себе си, но в наши дни, както може да се види и от снимките, те са изключително много. Това е така, защото в древността шлемовете, ризниците и оръжията са били много тежки, което от своя страна е ограничавало възможността на войника да вземе допълнителни неща със себе си. Днес униформите и жилетките са не само леки, но и по-предпазващи от тези в древността и това позволява на съвременните войници да носят повече неща, които биха им били от полза на бойното поле.

военен комплект, използван в битката при Арнем – 1944 годинавоенен комплект от 1944 година

военен комплект, използван във войната в Афганистан (2001-2014 година)военен комплект от войната в АфганистанСнимки: www.amusingplanet.com