Супервулкан – по-близо до изригване от предполагаемото?!

Супервулканът Флегрейски полета в Италия е на ръба на следващото си изригване? Нов научен модел заключава, че продължителният период на сравнително слаба активност би активирала вулкана по-рано, отколкото досега науката смяташе.

Според екип от Лондонския университетски колеж и обсерватория Везувий, в 13-километровия кратер на вулкана има раздвижване от почти 70 години. Повърхността в района преминава през множество издувания и спадания, което води до значителен стрес в слоя, задържащ магмата под земята.

вулкан

Първоначално се смятало, че енергията, разпъваща ‘капака’ на вулкана, се разсейва при всяко спадане (свиване), но според последния научен модел се акумулира енергия, която рано или късно трябва да се освободи.

Според проучване как земята се движи и пропуква в района смятаме, че може би се доближаваме до критична фаза, след която е много вероятно да последва изригване’ – твърди водещият автор Кристофър Килбърн, директор на Лондонския университетски колеж.

‘Задължително е властите да се подготвят за това!’

Въпреки че не е възможно за момента да се определи точен момент на изригване, екипът смята, че супервулканът Флегрейски полета се приближава до такова.

Според местни списания земята в района се е издигнала с 38 сантиметра от 2005 година насам, което е доказателство за активност под повърхността.

Трудно е да се определи каква точно е причината за издигането на земята, тъй като може да се препише на различни фактори. Разширяващи се газове, движение на подземни водни басейни, движение на магма – всички те са вероятни. Третата възможност е и най-тревожна от всички, но засега не може да се твърди със сигурност какво точно предизвиква тези движения. Ако си спомним изригванията на Етна, ще можем да си представим мащаба на щетите, а супервулканът Флегрейски полета ще бъде далеч по-страховит.