Обикновени инструменти или изгубена технология?

Древен Египет е известен с множество издигнати монументи, пирамидите от платото Гиза, йероглифите, редица храмове, както и значителни познания по медицина, астрономия и други науки. Но без съмнение, едно от най-интригуващите неща останали от тези времена, е каменоделството на древните египтяни. Особено спорен въпрос е как този народ е успявал да сече и пробива твърд гранит – една от най-твърдите скали!

древно инженерствоСнимка: www.ancient-origins.net

Част от научните среди е на мнение, че древните египтяни, както и много други цивилизации, са използвали обикновени инструменти от мед, бронз и дърво, за да обработват гранита. Други обаче мислят, че това се е случвало с помощта на изгубена развита технология, която все още предстои да бъде открита от днешната цивилизация.

древна архитектура ЕгипетСнимка: www.ancient-origins.net

Ако се съди по откритите досега доказателства, то следва, че египтяните са използвали обикновени инструменти, за да изработят величествените си монументи от гранит.

Реплика на древни инструментиизгубена технологияСнимка: www.ancient-origins.net

Първите археолози от запада, които изучавали Древен Египет през 19-ти век, били хора от високата класа, които не познавали добре ръчния труд. В резултат на това, когато се натъкнели на структура, която според тях е невъзможно да се изработи с обикновени инструменти, те бързо стигали до заключението, че древните хора притежавали силно развита технология.

На по-късен етап археолозите решили да проучат каменоделството, за да разберат как египтяните са издигали монументите си. Те установили, че съвременните египетски архитекти също си служат с обикновени инструменти като чукове, бронзови длета и дървени клинове, за да обработват гранитни блокове.

величествени древни монументиСнимка: www.ancient-origins.net

Днес някои археолози смятат, че древните египтяни отделяли големите гранитни блокове един от друг по следния начин: намирали пукнатина в гранитния блок, след което забивали дървен клин в нея. Когато клинът достигне до максималната за него дълбочина, започвали да го поливат с вода. В резултат от поетата вода, дървеният клин се разширява и увеличава пукнатината. Този процес се повтаря отново и отново, докато гранитният блок не бъде разделен.

изгубени древни знанияСнимка: www.ancient-origins.net

Другата гледна точка е, че древният народ по поречието на река Нил притежавал развита технология, която позволявала изработката на сложните структури. Много учени са на мнение, че обикновените примитивни инструменти не са достатъчни за постигането на нещо толкова сложно и мащабно.

древни строителиСнимка: wikimedia.org

Въпреки че не е изключено това да е така, няма открити категорични доказателства, подкрепящи тази теория. По официални данни няма открити следи от древна високо развита технология, освен гигантските гранитни монолити, както и изгравираните върху тях изображения и надписи.

неразгадани древни мистерииСнимка: northafricapost.com

Но не може да се отрече, че има изображения, които не могат да бъдат обяснени и от най-ревностните защитници на теорията, че египтяните използвали единствено и само обикновени инструменти. Такъв пример е храмът на Хатхор в комплекса Дендера. На няколко каменни плочи има изобразени сцени, на които се вижда нещо, което прилича на модерна крушка. Разбира се има и учени, които са на мнение, че това е някакъв вид стълб, използван при строителството на храмовете, но това далеч не е единственото изображение, каращо ни да се замислим.

Изображение от храма на Хатхор в комплекса ДендераДревен ЕгипетСнимка: www.ancient-origins.net

египетски монументиСнимка: www.ancient-code.com

древноегипетски йероглифиСнимка: www.express.co.uk

древни цивилизацииСнимка: wikimedia.org

Все още има много въпроси относно това как древните египтяни са успели да изградят величествените си монументи, инструментите и техниките, които използвали. Дали са притежавали развита технология, изгубена през хилядолетията, или са имали знания, чрез които с помощта на обикновени инструменти са създавали монументи, устояващи на времето?