Мистерията на говорещите камъни от Индийския Стоунхендж

Близо до село Уилонг Кулен, щата Манипур, Източна Индия, се намира така нареченият Индийски Стоунхендж. Най-големите камъни от този комплекс са високи около 7 метра и широки 1 метър. За сравнение тези в Англия са с височина около 4 метра и ширина 2.1 метра. Комплексът е разположен по склоновете на намиращата се в района долина и предлага чудесни условия за пикник и отдих на преминаващите туристи.

Легенда гласи, че е невъзможно да се преброят камъните, защото има дух, който пречи на всеки опитал се да го стори. Местна история разказва, че преди много години японец бил твърдо решен да го стори, но малко преди да успее див бял глиган го прогонил от мястото.

мистерията на Индийския Стоунхендж

Местните твърдят, че гигантските камъни били изсечени от техните предци. Те вярват още, че всеки един от тях има своя собствена история и име, както и че говорят по между си през нощта.

Жителите на Уилонг Кулен разказват, че огромният камък, намиращ се в покрайнините на селото е оставен там от Бог, за да отбележи края на селището.

Ритуал по преместване на камък от комплекса:

Според него само човек с изключителна сила би могъл да го направи. За целта той трябва да избере някой подходящ, който в последствие да донесе в селото. Вечерта преди самото преместване той задължително пости, а на сутринта поднася вино на камъка. Ако той (има се предвид камъка) кимне одобрително на човека едва тогава ще може да го отмести. Ако човекът, преместващ камъка изпитва затруднение жителите на селото изпълняват специална народна песен, даваща му сила, за да завърши успешно ритуала.

С появата на християнството тази традиция започнала да се забравя с времето. Понеже малцина са тези, които знаят историята на каменния комплекс старите хора се опасяват, че народните песни, загадки и разкази свързани с него ще бъдат забравени и следващите поколения никога няма да ги научат. Както самите те споделят:

‘За съжаление младите не желаят да ги слушат и да разберат важността на историческото си наследство’.

говорещите камъни от Индийския СтоунхенджСнимки: www.mysteryofindia.com

За да запазят жива историята на каменния комплекс, жителите на Уилонг Кулен потърсили съдействие от местното управление с искане мястото да получи статута на обект с културно наследство, както и да се построи сграда, в която да се съхраняват каменния комплекс, песните, легендите и историите за него. Въпреки че не получили подкрепа от властите, жителите на селото самостоятелно записват загадките и разказите, като по този начин се надяват да съхранят културното си наследство за следващите поколения!