Чиму – последната независима от инките крайбрежна империя в Южна Америка

В непосредствена близост до тихоокеанското крайбрежие, на 560 километра северно от перуанската столица Лима, се намира най-големият предколумбийски град в Южна Америка – Чан Чан. В миналото той е столица на империята Чиму*, населявала териториите от южните части на днешен Еквадор до централните части на днешно Перу. Чан Чан е построен около 850 година, а през 1470 година е завладян от империята на инките. Любопитен факт е, че Чан Чан е най-големият град от глина в света!

Чиму* – последната независима от инките крайбрежна империя в Южна Америка. Почита бога на Луната, покровител на плодородието, водата и възраждането.

глинена стена в градския център на Чан ЧанЧан Чан предколумбийски град в Южна АмерикаСнимка: www.amusingplanet.com

В разцвета на цивилизацията на Чиму (през 15-ти век, малко преди идването на инките), Чан Чан заема площ от приблизително 20 квадратни километра, от които 6 квадратни километра са градски център. В него са изградени 9 големи правоъгълни крепости, оградени с дебели глинени стени, високи между 9 и 18 метра, като в тях имало храмове, жилища, хранилища, резервоари, градини и гробища. Много от стените на сградите са декорирани с резби, изобразяващи животни и абстрактни мотиви. По това време населението наброява около 60 000 души.

Югозападните територии, извън деветте крепости, били разделени на четири области, всяка с различно предназначение – за дървообработване, тъкане и обработка на злато и сребро. За съжаление с нахлуването на испанските конкистадори, през 16-ти век, голяма част от благородните метали изчезват. Четвъртият сектор, обхващащ южните части на Чан Чан, се използвал предимно за земеделие, но по тези земи са открити и много храмове. Има доказателства, че древните обитатели на града са разполагали със сложна система за напояване.

Чан Чан е построен на място с изключително сух климат, където средногодишното количество на падналите валежи било по-малко от 1 сантиметър на квадратен метър. Точно този климат дава възможност на голяма част от постройките да се запазят и до наши дни, въпреки че са на стотици години.

цивилизацията на ЧимуСнимка: www.amusingplanet.com

Днес най-голямата заплаха за глинените постройки на Чан Чан се оказва явлението Ел Ниньо*, причиняващо тежки бури и проливни дъждове по крайбрежието, които от своя страна водят до катастрофални наводнения. Но освен природните бедствия, набезите от крадци допълнително ‘спомагат’ за унищожаването на древния град. Това е и една от причините през 1986 година Чан Чан да се включи в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ел Ниньо* – топло океанско течение, характерно за източната част на Тихия океан, което се активира през интервал от 2 до 7 години. Течението започва своя път от екватора и се насочва към бреговете на Еквадор, Перу и Чили.