Императорски гробници, оцелели 800 години след жестоката инвазия на Чингис хан

На около 30 километра западно от град Инчуан, Китай се намира огромен погребален комплекс, принадлежал на династия Западна Ся. Разпростира се на приблизително 40 квадратни километра по източния склон на планината Хелан, а местните с гордост наричат гробниците ‘Китайските пирамиди’.

Династия Западна Ся съществувала от 11-ти до 13-ти век, преди да бъде напълно унищожена от страховития монголски владетел Чингис хан. През 1219 година той поискал от тогавашния император на Западна Ся, Аша, да се включи във военната му кампания, целяща завладяването на нови територии. Но императорът, не само че отказал на Чингис хан, но и заявил, че след като има нужда от военна помощ, то той не може да претендира за върховна власт. Думите му толкова силно разгневили монголския владетел, че той се заклел да заличи от лицето на Земята династията му. Така и станало.

императорски пирамиди

Войските на Чингис хан унищожили всички градове от империята и безжалостно убили жителите им. Било наредено всички писмени сведения да се заличат. Много от сградите и паметниците също са напълно разрушени.

Толкова малко се знаело за династия Западна Ся, че едва през 20-ти век е установено, че тангутската етническа група* е неин основател. Фактът, че тези гробници са оцелели 800 години след жестоката инвазия на Чингис хан е невероятен.

тангутска етническа група* – за първи път е спомената през 10-ти век. Те мигрират в Северозападните части на днешен Китай, където основават династия Западна Ся или известна още като Тангутската империя.

В погребалния комплект има девет императорски гробници, като най-големите сред тях заемат около 100 декара. Интересното е, че всяка една е оградена с вътрешни и външни стени. Въпреки че са открити общо 253 гроба, не във всички са намерени останки от хора. Според експертите празните гробове са за заблуда на крадците.

Освен императорите, там също са погребани и съпругите и прислугите им, за да не се чувстват владетелите самотни в отвъдния свят. Днес в гробниците могат да се видят останки от каменни арки, зали за жертвоприношения и стражеви кули.

императорски пирамиди на династия Западна СяСнимки: www.amusingplanet.com

Както много други гробниците по света така и тези също стават обект на иманярски набези. Въпреки това, в средата на миналия век, археолози откриват сребърни съдове за хранене, златни пояси, позлатени нагръдници и седло. Днес те се съхраняват в музея Нинся в град Инчуан както и в Националния музей в Пекин.