Илон Мъск с план за колонизация на Марс от началото на 2022 година

На провелия се в град Аделаида, Южна Австралия 68-ми Международен конгрес по космонавтика, Илон Мъск представи най-амбициозния план на Space X* досега, свързан с колонизацията на планети, установяването на лунна база, както и изграждането на постоянна колония на Марс от началото на 2022 година.

Space X* – компания за транспортни космически услуги и авиокосмическо производство, собственост на милионера Илон Мъск.

Червената планетаСнимка: pixabay.com Автор: ChadoNihi

Мъск планира изстрелването на космически кораб до Марс с цел превоз на ресурси, както и да изпрати хора там две години по-късно. Амбициозният план ще бъде възможен благодарение на новата ракета, която ще замени настоящите Фалкън 9*, Фалкън Хеви* и Дракон*.

Фалкън 9* – двустепенна ракета-носител за многократно използване.
Фалкън Хеви* – тежкотоварна ракета-носител за многократно ползване.
Дракон* – космически кораб за превоз на хора и товари от и до орбита, включително и международни космически станции.

Както вече стана ясно, през 2022 година се очаква изстрелването на товарния космически кораб, а две години по-късно вече ще бъдат изпратени и хора. След осъществяването на тези две цели, колонизацията ще започне с построяването на град на Марс.

Любопитен факт е, че пътуването до Червената планета отнема от 6 до 9 месеца! Космическият кораб, за който се очаква да превози около 100 души няма да бъде използван еднократно. Идеята на Мъск е този кораб да се използва като транспортно средство и на Земята, благодарение, на което бихме имали възможността да достигнем дори и най-отдалечената точка на нашата планета в рамките на около 30 минути.

град на Марс

Новата ракета, която ще замени Фалкън 9, Фалкън Хеви и космическия кораб Дракон ще се нарича ‘Голямата ракета’. Тя ще бъде с диаметър 9 метра и дължина от 48 метра и нещо много важно – ще бъде за многократна употреба! 100-те души, които ще пътуват на борда на кораба ще бъдат разпределени в повече от 40 кабини като са предвидени и просторни общи части.

Важно е да отбележим, че Space X не е единствената компания, която планира мисии до Марс. В рамките на същата конференция, Lockheed Martin (компания за авиокосмическо производство и отбрана) представи детайли от концепцията си за ‘Базовият лагер на Марс’, с която също планира да изпрати астронавти в орбитата на Марс. Съгласно тази концепция базата ще бъде построена на борда на Deep Space Gateway на НАСА, след което ще бъде спусната в орбита около Марс. С помощта на малък кораб, способен да пренася до четирима космонавти ще се прави по един полет на две седмици. След като достави пасажерите и товара си в базата, корабът ще бъде подготвян за следващата си мисия до повърхността на Марс.