Илон Мъск с план за колонизация на Марс от началото на 2022год.

На провелия се в Аделаида, Австралия 68-ми Международен конгрес по космонавтика, Илон Мъск представи най-амбициозния план на Space X до сега (компания за транспортни космически услуги и авиокосмическо производство, собственост на милионера Илон Мъск) свързан с колонизацията на планети, установяването на лунна база както и изграждането на постоянна колония на Марс от началото на 2022год.

повърхността на Марс

Мъск планира изстрелването на космически кораб до Марс с цел превоз на ресурси, както и да изпрати хора там две години по-късно. Амбициозният план ще бъде възможен благодарение на новата ракета, която ще замени настоящите ‘Фалкън 9’(двустепенна ракета-носител за многократно използване), ‘Фалкън Хеви’(тежкотоварна ракета-носител за многократно ползване) и ‘Дракон’(космически кораб за превоз на хора и товари от и до орбита, включително и международни космически станции) и цел намаляване на разходите.

Както вече стана ясно, през 2022год. се очаква изстрелването на товарния космически кораб, а две години по-късно вече ще бъдат изпратени и хора. След осъществяването на тези две цели, колонизацията ще започне с построяването на град на Марс. Любопитен факт е, че пътуването до Червената планета отнема от шест до девет месеца! Космическият кораб, за който се очаква да превози около 100 души няма да бъде използван еднократно. Идеята на Мъск е този кораб да се използва като транспортно средство и на Земята, благодарение, на което бихме имали възможността да достигнем дори и най-отдалечената точка на нашата планета в рамките на около 30 минути.

град на Марс

Новата ракета, която ще замени ‘Фалкън 9’, ‘Фалкън Хеви’ и космическия кораб ‘Дракон’ ще се нарича ‘Голямата ракета’. Тя ще бъде с диаметър 9м. и дължина 48м. и нещо много важно – ще бъде за многократна употреба! 100-те души, които ще пътуват на борда на кораба ще бъдат разпределени в повече от 40 кабини като са предвидени и просторни общи части.

Важно е да отбележим, че Space X не е единствената компания, която планира мисии до Марс. В рамките на същата конференция, Lockheed Martin (компания за авиокосмическо производство и отбрана) представи детайли от концепцията си за ‘Базовият лагер на Марс’, с която също планира да изпрати астронавти в орбитата на Марс. Съгласно тази концепция базата ще бъде построена на борда на Deep Space Gateway на НАСА, след което ще бъде спусната в орбита около Марс. С помощта на малък кораб, способен да пренася до четирима космонавти ще се прави по един полет на две седмици. След като достави пасажерите и товара си в базата, корабът ще бъде подготвян за следващата си мисия до повърхността на Марс.