Каква е причината маите да изчезнат от лицето на Земята?

Испанските конкистадори достигнали бреговете на Централна Америка в началото на 16-ти век, с идеята да открият богатства и да завладеят нови земи. Там те заварили множество постройки със сложна архитектура, което предполагало присъствието на силно развита цивилизация, но за тяхна изненада някои от градовете били изоставени. Въпросът за това какво е довело до изчезването на цяла една цивилизация в миналото и до днес остава отворен.

маите

древна цивилизация

Първите градове на маите били построени през първото хилядолетие преди Христа. Най-много от тях са открити на полуостров Юкатан в Мексико, Белиз и Гватемала.

изчезването на маите

пирамида на маите

Познанията им в областта на математиката и астрономията били впечатляващи! Едно от доказателствата за това е, че подредбата на пирамидите в Теотиуакан съответства точно на тази на звездите от Колана на Орион. Как тогава една толкова добре развита мезоамериканска цивилизация, известна със своята идеографска писменост, изкуство, календар и астрономична система, е изчезнала от лицето на Земята?

мезоамериканска цивилизацияСнимка: subharanjangupta.wordpress.com

През 850 година след Христа, след векове на просперитет и развитие, маите започнали да изоставят един по един величествените си градове. Само два века били достатъчни за изчезването на цивилизацията им.

Учените не могат дадат еднозначен отговор на въпроса какво точно се е случило с тях. Дали причина за упадъка им не е поредица от злополучни събития или е резултат от един единствен природен катаклизъм? Има множество теории по въпроса. Сред популярните са инвазия, гражданска война и разрушени търговски пътища.

развита древна цивилизация

мистерията на маите

В резултат на обстойно изследване през 1990 година археолозите разполагали с данни за климата в периода на тяхното изчезване (850-925 година след Христа). Според учените той се характеризирал с продължителна суша, оказала се пагубна за поминъка на маите. Опитвайки се да се спасят от глада, те изоставили градовете си. Тежките климатични промени са една от най-широко разпространените теории, обясняващи изчезването им. В резултат на което икономическата и политическата им мощ намаляла, а нападението от съседните племена завършва картината, описваща разпадането на една велика цивилизация.

пирамида построена от маите