Изоставен търговски център в Банкок – дом за хиляди риби!

Зад стените на търговския център ‘Нов живот’ в Банкок, Тайланд се крие невероятна тайна – хиляди риби плуват свободно в приземния му етаж, наводнен от години! По време на дъждовния сезон молът бързо се наводнява, превръщайки се в идеална среда за комарите в района. Не след дълго на местните им хрумнала идея как да се спасят от тях – като отглеждат различни видове риби в него, които да се хранят с насекомите!

Любопитен факт, е че молът първоначално бил построен като единадесет етажна сграда. Но височината му била в разрез в приетата максимално допустима височина на сградите в града от четири етажа, което довело до разрушаването на последните седем етажа през 1997 година. Разразилият се пожар, за който се твърди, че бил умишлено предизвикан, две години по-късно затваря вратите на мола завинаги. Или поне за хората. Към днешна дата сградата няма покрив, а подът ѝ е няколко метра под вода.

изоставен мол в Банкок

Пътуващият фотограф Джеси Рокуел бил силно впечатлен от мола и подробно описал всичко в личния си блог.

‘Преди години някои зарибил първия етаж на мола със сладководни сомове и японския шаран кои. Днес мястото се е превърнало в удивителен градски аквариум!’ – казва Рокуел.

Той споделя, че било изключително трудно да намери мола предвид факта, че местните често обезсърчавали любопитните туристи. Въпреки това Рокуел не се отказал и открил някогашния търговски център!

изоставен мол пълен с рибиСнимки: your-photography.com

‘Макар че е сравнително неизвестен, молът е неразделна част от старинния град. Ако не знаете историята на мола, трудно бихте повярвали, че нещо интересно се крие зад вратите му!’ – завършва фотографът.